Прате их милиони, а они дају упутства како илегално прећи границу – мигранти инфлуенсери

Један је од најпраћенијих на нету – Зоухир Боуноу, познатији као Зизоу Влогс, марокански инфлуенсер који реализује документарне филмове својих путовања који достижу и до милион прегледа. Последњи видео сведочи о томе како је илегално ушао у Сједињене Америчке Државе након што је пре тога на исти, нелегалан начин, прошао десет граница.

Ради се о последњој интернет моди која подразумева давање детаљних информација о томе како не нелегалан начин прећи границе. На ову идеју је дошло неколико младих Арапа видео-блогера који су снимали, корак по корак, све оно што им се дешавало од када би кренули судбином миграната – њихове авантуре, подмићивања полиције и сл.

Ради се о правим упутствима за употребу за све оне који желе да се упусте у потрагу за бољим животом. Информације и савети око тога које су најбоље руте, коме се треба обратити и на који се чамац укрцати, где се налази полиција која је спремна да се окрене на другу страну када вас види и за коју цифру.

У коментарима се могу пронаћи бројеви телефона и адресе трафиканата, као и упутства шта је потребно урадити да вас не би избацили из земље у коју улазите нелегално уколико вас открију (на пример правити се да сте малолетник који долази из Либије).

Дневни лист Економист пише да имигранти из Северне Африке одавно дају савете како илегално ући у Европу и Америку и на друштвеним мрежама доводе људе у заблуду о томе како их тамо чека романтичан и бајковит живот, а сада их блогери попут Зизоу претварају у неку врсту забаве.

То исто чини и Мурад Мзоури чији видео-записи достижу и до милион посета месечно и где он изјављује: "Помажем становницима северне Африке да превазиђу страх и реализују њихов сан одласка на Запад".

Истраживачи Метју Херберт и Амине Гхоулиди изјавили су да су друштвене мреже постале мамац за илегални имиграцију, а млади данас разумеју различите арапске дијалекте које су тешко разумљиве преводиоцима у западним земљама и који су на тај начин у незгодној ситуацији у борби против ове врсте организованог криминала.

Последњих седмица Италија бележи огроман пораст илегалних улазака у земљу која са једне стране блокира авионски саобраћај са многим државама због ковида, али истовремено отвара границе "илегалцима" од којих су многи позитивни на коронавирус.

Да је ситуација измакла контроли потврђује и Тужилаштво из Агриђента које каже да је острво Лампедуса препуно нелегалних имиграната – 872 наспрам 95 места која постоје у центру за прихват.

Ради се о људима који долазе из Туниса и како каже за агенцију Аднкронос тужилац Луиђи Патронађо "они стварају озбиљан проблем за јавни ред што је још више отежано пандемијом која је у току".

"Треба нам полиција да одржи ред. Ови људи не долазе, јер беже од политичке ситуације, рата или из неког другог разлога, они из Туниса долазе само да би у Италији нашли боље услове за живот", додаје Патронађо.

Истовремено стижу и имигранти лепо обучени са наочарима за сунце и шеширима и мобилним телефонима те коферима. Плус пудлица. Да ли су упутства о томе да треба да изгледају као туристи добили баш од инфлуенсера који објашњавању и откривају најновије начине на које се може стићи у Европу? У сваком случају о њима прича цела Италија, а видео о њиховом искрцавању се може наћи на Фејсбуку.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво