Грци пале турске заставе, Анкара протестује

Турско министарство спољних послова осудило је изјаве грчких званичника и паљење турских застава на протестима у Грчкој поводом конверзије Аја Софије у исламску богомољу и прве молитве муслиманских верника одржане у тој светињи у последњих девет деценија.

"Грчка је поново показала непријатељство према исламу и Турској уз изговор у отварању џамије Аја Софија за вернике муслиманске вере", оценио је представник турског министарства иностраних послова Хами Аксој.

Широм Грчке јуче су звонила црквена звона да би се изразило туговање, док је турски председник Реџеп Тајип Ердоган присуствовао молитви у Аја Софији.

Говорећи јуче поводом 46. годишњице обнове демократије у Грчкој, премијер Киријакос Мицотакис назвао је претварање Аја Софије у џамију "увредом за цивилизацију 21. века".

Турско министарство спољних послова саопштило је да је најоштрије осудило непријатељске изјаве грчке владе и чланова парламента и паљење турске заставе у Солуну.

Аја Софија је отворена за молитву као џамија у складу с вољом турског народа и припадала је Турској као и сва културна добра у земљи, додаје турско министарство.

Ово је један од неспоразума и сукоба који већ деценијама потресају грчко-турске односе.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво