Шта су приоритети немачког председавања ЕУ

Канцеларка Ангела Меркел позвала је Европу на јединство и солидарност у одговору на епидемију. Меркелова је у Европском парламену представила план председавања Европском Унијом у наредних шест месеци. Међу приоритетима је и наставак приступана Западног Балкана.

Пред посланицама ЕП Ангела Меркел је представила пет главних приоритета за наредних шест месеци. На првом месту ипак - очување јединства и јачање Европе, упркос кризи, за коју Меркел каже да је највећа у досадашњој историји ЕУ.

"Зато смо заједно са председником Макроном предлозили план економског опоравка од 500 милијарди евра. Желимо договор о том плану и буџету ЕУ пре летње паузе - али за то је непходно да сви учне неки компромис", рекла је Ангела Меркел.

Лекција пандемије је да је Европи потребна већа независност у здравству и дигитализацији, поручила је Меркелова. Преговори са Великом Британијом морају да се заврше у следећих шест месеци, али Европа треба да буде спремна на Брегзит без споразма.

Један од фокуса биће и наставак приступања Западног Балкана.

"Ангажоваћемо се на отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом и европској перспективи целог Зaпадног Балкана", каже Меркелова.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ЕУ због борбе против епидемије не сме да заборави друге приоритете.

"Договор о буџету и плану опоравка морамо донети у наредним седмицама, да бисмо у септембру изнели климатске циљеве Европе до 2030. године", каже Урсула Фон дер Лајен. 

Националисти и популисти спремно ће искористити кризу ако не покажемо вредност сарадње и солидарности поручила је Меркелова, чији програм је подржала већина посланика у дебати.

Посланици социјалиста и либерала тражили су да се помоћ из европских фондова услови поштовањем принципа демократије и владавине права.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво