Ердоган: Критике због Аја Софије напад на суверенитет Турске

Критике на рачун Турске због могућег претварања чувене Аја Софије из музеја у џамију напад су на суверенитет турске државе, каже председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

"Оптужбе против наше земље о Аја Софији директно циљају наша суверена права", рекао је Ердоган коментаришући забринутост због предлога Запада, посебно Грчке, Француске и САД, преноси Ројтерс.

"Одлучни смо да наставимо да штитимо права муслимана, већинске вере наше земље, као и припадника свих других вера и религија", додао је он на свечаном отварању друге џамије у Истанбулу.

Ердоган је предложио враћање статуса џамије здању у срцу хришћанске византијске и муслиманске османске империје, а данас једног од најпосећенијих споменика у земљи који је под заштитом Унеска.

Турски суд у четвртак је саслушао све чињенице у вези с претварањем Свете Софије у џамију и пресудиће у року од 15 дана.

Раније ове недеље Турска је саопштила да је "шокирана" тиме што је државни секретар САД Мајк Помпео позвао Ердогана да не наставља с планом.

Француско министарство спољних послова саопштило је у четвртак да структура из шестог века, која је девет векова служила као хришћанска катедрала пре османског освајања Цариграда 1453. године, мора остати отворена за све.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво