Први сусрет Меркелове и Макрона од почетка пандемије

Лидери Немачке и Француске, Ангела Меркел и Емануел Макрон, поручили су да ће искористити свој утицај како би помогли у преговорима о постизању брзог споразума о пакету опоравка од последица коронавируса за 27 чланица ЕУ.

На првом тет-а-тет састанку од почека пандемије, немачка канцеларка и француски председник истакли су своју одлучност да сарађују како би вратили европске економије на прави пут, у време када Немачка преузима шестомесечно председавање ЕУ 1. јула.

Лидери ЕУ покушаће да превазиђу своје разлике на самиту 17. и 18. јула око предлога Европске комисије да позајми 500 милијарди евра са тржишта за нови фонд за опоравак, који ће помоћи да се поново оживе економије, које су најтеже погођене корона вирусом, посебно италијанска и шпанска.

Меркелова је рекла да се нада да ће државе чланице ЕУ превазићи своје разлике у вези са вишегодишњим буџетом у износу од више од милијарду евра, као и у вези са фондом за опоравак, на самиту лидера наредног месеца, преноси Ројтерс.

"Надамо се да можемо да нађемо решење, иако је и даље дуг пут пред нама", рекла је Меркелова.

Меркелова и Макрон су у мају предложили стварање једнократног фонда за опоравак у вредности од 500 милијарди евра, а тај предлог проширила је Европска комисија, која је предложила оснивање фонда у вредности од 750 милијарди евра, који би се махом састојао од грантова.

Међутим, ЕК се суочава са отпором појединих земаља, које се противе бесповратним средствима и одбијају да дају средства без икаквих обавеза корисника.

Шта се очекује од предлога 

Ангела Меркел је на заједничкој конференцији за новинаре са Макроном у вили немачке владе код Берлина, рекла да они не очекују да ће њихов предлог бити усвојен баш као такав, али да показује правац у којем желе да се крећу.

"Кроз наш заједнички предлог за фонд опоравка ми смо јасно ставили до знања да Немачка и Француска желе да заједно играју улогу у наредним месецима, којом се јасно ставља до знања да је Европа наша будућност", поручила је Меркелова.

Она је оценила да су очекивања велика и додала да Европа није нужно уједињена, када су Немачка и Француска уједињене.

"Али ако се Немачка и Француска не слажу, онда то није добро за јединство Европе", нагласила је Ангела Меркел.

Макрон је за кризу коју је изазвао коронавирус и њене економске и друштвене последице рекао да је то "тренутак истине" за Европу.

"Можемо да учинимо овај тренутак истине тренутком успеха", рекао је Макрон, инсистирајући на потреби за постизање европског споразума о економском плану опоравка.

Он је додао да ће две земље учинити све да би се постигао договор о буџету у јулу.

Француски председник је позвао ЕУ да ојача свој суверенитет у широком спектру области, укључујући климатска питања, дигиталну економију, прехрамбену индустрију, здравство и безбедност.

Макрон је оценио да је коронавирус открио крхкост и зависност Европе.

Меркелова је током викенда рекла да је уверена да Европа може да превазиђе изазове, иако корона вирус и даље представља претњу и поручила да мере за економски опоравак ЕУ треба да се донесу што је пре могуће.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво