Хиљаде Британаца на протесту у Лондону, упркос бојазни од коронавируса

Уз клечање и пароле, занемарујући мере социјалне дистанце, од Сиднеја до Лондон овог викенда одржавају се глобални протести против расизма и полицијске бруталности.

Смрт током хапшења Џорџа Флојда, ненаоружаног Афроамериканца у Минесоти, извела је на десетине хиљада људи на улице током пандемије која још букти у Азији, Европи, Јужној и Северној Америци.

Британски министар здравства Мет Хенкок покушао је да убеди Британце да се не окупљају на скуповима где је више од шест људи овог викенда, без обзира на повод па и бес.

"Као и многи људи, и ја сам погођен смрћу Џорџа Флојда. Разумем зашто су људи дубоко узнемирени. Али још увек смо суочени са здравственом кризом и коронавирус остаје реална претња ", изјавио је у петак министар здравља Велике Британије.

Упркос том упозорењу испред британског парламента у Лондону отпочео је масован протест који је настављен шетњом до америчке амбасаде на другој страни Темзе.

Америчка амбасада у Лондону саопшила је да "стоји уједињена с британском јавношћу у тузи".

"Поздрављамо ову демонстрацију слободе говора која доприноси конструктивном дијалогу, образовању и променама", саопштила је амбасада поводом протеста у Лондону.

Протести у Аустралији 

Десетине хиљада Аустралијанаца такође је пркосило владиној забрани окупљања држећи транспаренте и носећи маске са натписом "Не могу да дишем" - речи које је Џорџ Флојд непрестано понављао док су му је полицајац држао колено на врату.

"Чињеница да су нас покушали да зауставе протест, чини да људи желе то још више", рекао је један од хиљада демонстраната који се ипак појавио на протесту иако је мислио да је забрана још увек на снази.

Хиљаде демонстраната обучених у црно пкупила се и у Мелбурну и другим аустралијским градовима.

Флојдова смрт услед полицијске бруталности наступила је у јеку ширења болести која је несразмерно више захватила етничке мањине у глобалним центрима, попут Лондона и Њујорка. Такође се нашла у налету историјског економског назадовања које је највише утицало на сиромашне и маргинализована.

За данас је у Вашингтону најављен до сада најмасовнији протест против расизма и полицијске бруталности који су узроковали смр Џорџа Флојда.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво