Смирују се протести у САД, али не јењава огорчење због смрти Џорџа Флојда

Десету ноћ заредом грађани су изашли на улице широм САД због смрти ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда, који је умро док му је полицајац држао ногу на врату. Протести су много мирнији него претходних дана и бележе се спорадични инциденти. У неколико градова полицајци били насилни према појединим демонстрантима, што је изазвало оштре реакције.

Иако су протести већином били мирни, и даље има инцидената. У Бафалу, у држави Њујорк, два полицајца су суспендована пошто су ударила седамдесетпетогодишњег мушкарца током протеста, рекао је градоначелник тог града Бајрон Браун.

Браун је навео да је дубоко погођен снимком инцидента, и да је наређена хитна истрага.

"Вечерас, после физичког сукоба између две одвојене групе демонстраната који су учествовали у нелегалним протестима за време полицијског часа, два полицајца су ударила седамдесетпетогодишњег мушкарца. Његово стање је стабилно", навео је Браун.

У Лос Анђелесу се протести и даље одржавају пуном снагом. У граду нема полицијског часа, и демонстранти су били мирни. Није било насиља и сукоба, јавља дописник Си-Ен-Ена.

Демонстранти су узвикивали слогане, пуштали музику, ударали у бубњеве...

И даље трају протести у Вашингтону, где такође нема полицијског часа. Претходних ноћи демонстрације су биле мирније.

"Није било хапшења претходне ноћи, а полиција је саопштила да неће уводити полицијски час док год људи остану мирни", јавља дописник Си-Ен-Ена.

Полиција у Њујорку је хапсила демонстранте на Менхетну. Реч је о људима који су остали на улицама после почетка полицијског часа.

Протести су током дана протекли мирно, али је група демонстраната остала на Менхетну, и полиција је почела да их хапси. Један полицајац је кренуо да замахује пендреком, али га је командир зауставио чим је почео то да ради.

Освануо је и снимак на којем се види како је жену ударио полицајац током протеста у Атланти код једног тржног центра у том граду. Касније јој је полицајац ставио лисице. Жена је повређена.

Иначе, две аутопсије, једна званична и друга коју је од независног тима патолога затражила породица Џорџа Флојда, показују да је Флојд убијен, али као директан узрок смрти наводе другачије околности.

Синоћ је у Минеаполису одржана и прва комеморација за Џорџа Флојда.

Огорчење поступањем полиције приликом хапшења Флојда већ су навели законодавце у многим државама да размотре прописе чијим би се изменама преиспитале полицијске процедуре и системске неједнакости.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво