Војска напушта Вашингтон, враћа се у матичне базе

Јединице активне војске САД доведене у главни град да помогну ако буде потребно током грађанских немирима почиње да се враћа у своје матичне базе, након дводневних мирниих демонстрација у Вашингтону, потврдили су високи званичници америчког министарства одбране који су инсистирали на анонимности.

Званичници министарства одбране рекли су да ће престоницу већ током дана напустити око 200 припадника елитне 82. ваздухопловне јединице за брза дејства. Остатак активних трупа, који се  налазе у војним базама изван града у северној Вирџинији и Мериленду, такође ће бити повучене  наредних дана у матичне базе, ако то услови дозволе.

Активне трупе стављене су на располагање за интервенцију у Вашингтону, али нису коришћене као одговор на протесте.

Одлазак трупа долази након што је министар одбране Марк Еспер рекао новинарима да тренутни услови не изискују употребу војних снага за спровођење закона и сузбијање протеста.

Председник САД Доналд Трамп је последњих дана разговарао о коришћењу војске за обуздавање насилних протеста у америчким градовима.

Око 1.300 војника активних војних снага доведено је почетком ове недеље у регион престонице док су се протести постали насилни, после смрти Џорџа Флојда у Минесоти.

Флојд је умру након што му је полицајац Дерек Шовен притискао врат коленом неколико минута.

Које јединице остају у приправности 

Јединица за активно дејство која у Вашингтону остаје последња у приправности је армијска 3. пешадијски пук, чији војници иначе стоје на гробу незнаног војника у меморијалном центру у Вашингтону.

Те трупе, познате као Стара гарда, налазе се близу Вашингтона у Форт Миеру у Вирџинија спремне да за 30 минута реагују на стање узбуне.

Дакле, они би и даље били спремни да одговоре на било коју хитну ситуацију у региону у року од пола сата, наводе војни извори.

И челници Пентагона су рекли да немају намеру да користи снаге активне војске у било којем својству за спровођење закона. Они би се користили искључиво за помоћ Националној гарди или другим безбедносним снагама.

Само су две државе до сада послале трупе Националне гарде у Вашингтон. Око 300 је из Индијане, а 1.000 из Тенесија. Друге државе одбиле су захтеве да пошаљу своје трупе.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво