Протести у САД углавном мирни, у Паризу срча и сузавац

Широм САД и осмог дана одржавају се протести због убиства Џорџа Флојда. Демонстрације су углавном протекле мирно, осим у Атланти, где су окупљени растерани сузавцем после сукоба са полицијом. Мањих сукоба било је у Вашингтону и Милвокију.

Демонстранти широм САД изашли су на улице америчких градова упркос увођењу полицијског часа.

Протест код Беле куће у Вашингтону почео је мирно, док појединици из масе нису почели да бацају флашице са водом на снаге безбедности које су се налазиле иза сигурносне ограде, преноси Њујорк тајмс.

Кордон полицајаца пришао је огради, да би се, после апела из гомиле, ситуација убрзо смирила.

Група од неколико стотина демонстранта у Њујорку чим је прешла мост до четврти Менхетн са бруклинске стране нашла се у полицијској блокади.

Упркос захтевима из гомиле да их пусте да прођу, полицајци су их потисли назад у Бруклин.

Због кршења полицијског часа, ухапшено је око 200 особа.

Осумњичени за рањавање једног мушкарца убијен је у размени ватре са полицајцима у њујоршкој четврти Бруклин. У ватреном окршају, за који званичници кажу да није повезан са протестима због убиства Џорџа Флојда, рањен је и један полицајац. 

Десетине окупљених у Сијетлу стали су пред кордон полиције са отвореним кишобранима, пошто је претходно вече против њих употребљен бибер-спреј.

Демонстрантима се накратко обратила градоначелница Џени Дуркан рекавши да се то више неће поновити.

Полицајци су употребили сузавац у Атланти како би растерали окупљене када је у 21 сат по локалном времену наступио полицијски час.

Демонстранти који су се окупили код Олимпијског парка бацали су флаше и испаљивали ватромет у правцу полицајаца која их је употребом силе убрзо растерали, наводи локални лист Атланта џорнал конститјушн.

Мањих сукоба је било и у граду Милвокију у држави Висконсин.

Протест у Филадефији кулминирао је "деветоминутним ћутањем" у част убијеног Флојда, чији је врат полицајац толико држао притиснутим.

Група демонстранта у Лос Анђелесу клекла је са рукама подигнутим у ваздух испред куће градоначелника Ерика Гарсетија у очекивању да буде ухапшена.

Већа група окупљених у Њу Орлеансу блокирала је саобраћај протестном шетњом на путу којим се улази у град, док су демонстранти на коњима мирно протестовали у Хјустону.

Сукоб полиције и демонстраната у Паризу

Француска жандармерија употребила је сузавац да растера демонстранте са улица Париза који су палили и разбијали у знак протеста против расне неправде, полицијске бруталности и насилне смрти Џорџа Флојда у Минеаполису.

Демонстранти су се окупили и због четврте годишњице смрти црног мушкарца у Паризу, кога је убила полиција.

Француз Адам Траоре убијен је 2016. године у једној полицијској операцији, сличној оној у којој је недавно убијен Флојд.

Полиција је употребила сузавац када су поједини учесници протеста запалили ватру и поставили барикаде на авенији Kлиши на северу Париза која је била препуна смећа и срче, преноси Ројтерс.

Kако се наводи, учесници протеста окупили су се упркос забрани полиције због ризика од нереда и ширења коронавируса.

Породица Траоре криви полицију за смрт Адама наводећи да је полиција применила непримерену силу и да су у обарању мушкарца учествовала три жандара. 

Протестовало се и у Лондону, Аустралији и Африци. 

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво