Хаос се шири Америком, може ли Трамп да дише

У Америци букте протести у 140 градова због убиства Џорџа Флојда. У 40 градова уведен је полицијски час. Раде Мароевић, уредник на Интернет порталу РТС-а, каже да ниједног тренутка расне поделе у Америци нису дошле до овог нивоа. Колумниста "Недељника" Љиљана Смајловић сматра да би због економског пада и протеста председнику САД Доналду Трампу требало да застане дах. Милан Крстић, асистент на ФПН-у у Београду, наводи да би баш Афроамериканци могли да одлуче наредне изборе за председника САД.

Колумниста Недељника Љиљана Смајловић изјавила је гостујући у емисији Око РТС-а да не би повлачила сувише олаке паралеле са Никсоном, који је изабран за председника пре свега јер је након серије протеста обећавао да ће поново увести ред и мир.

"Видим да републиканци говоре да ће ово за Трампа бити добро, јер његови твитови о томе да ће Антифу прогласити за терористичку организацију добијају више лајкова него што је икада имао. Њему би требало да је дах стао.

Колико год да се чинило да је најсрећнији човек у историји политике, њему су се десиле невероватне ствари, пандемија која је оборила привреду, и протести где је толико очигледно да су људи који су огорчени у праву.

Он се држи са стране. оптужују га да изазива и хушка на протесте, не стаје на страну оних које су жртве системског расизма. Ово није добро за Доналда Трампа, када се све погледа", навела је Смајловићева.

Наводи да је ово савршена олуја за Трампа. 

Раде Мароевић, уредник на Интернет порталу РТС-а, каже да ниједног тренутка расне поделе у Америци нису дошле до овог нивоа.

"У комбинацији са 40 милиона новонезапослених у Америци, то је највећи удар на САД после Другог светског рата, а можда и у историји Америке", сматра Мароевић.

Додаје да Америка има озбиљан проблем и да ће бити интересантно видети како ће се извући.

"Кина је увела додатне санкције САД на увоз соје, постоји осим расних проблема и још гомила проблема који ће утицати на то како ће се криза одвијати", истиче Мароевић.

Милан Крстић, асистент на ФПН-у у Београду и уредник сајта americki-izbori.rs, сматра да је пандемија била један од фактора који су допринели почетку протеста.

"Два основна фактора су чињеница да су људи били доста дуго затворени, и друга ствар су економске последице. Око 40 милиона људи се пријавило за помоћ и наравно да је то највише погодило најугроженије групе. Ова криза није изазвана пандемијом, она је само врх леденог брега", изјавио је Крстић.

Хладнокрвност гора од слика из ратних филмова 

Смајловићева каже да је пандемија усмерила пажњу људи: они нису угрожени због боје коже, него због услова у којима живе.

"Ово је горе од Роднија Кинга, кад је спаљен део Лос Анђелеса. Ово је горе од сваког ратног призора, јер ова хладнокрвност и равнодушност полицајаца, да човек моли за живот а да он не помера колено, то је нешто горе од призора из ратних филмова", истиче Смајловићева.

Политички аналитичар Обрад Кесић каже да су у Вашингтону мало опали тензија и насиље.

"У Вашингтону се видело како од суботе до недеље опада тензија и мањи је број демонстраната. То су већином млађи људи и јако незадовољни, спремни да се ангажују стално, посебно ако се бунт усмери према Трампу", изјавио је Кесић.

Свако питање се, каже, претвара у питање избора председника.

"Његова прва реакција је била добра, послао је поруку да ствари морају да се промене, али је после допустио себи да пошаље пар твитова који се могу тумачити на један и на други начин, да је говорио о потреби да локалне власт делују одлучније, а други виде да похваљује ситуацију и на неки начин прижељкује насиље. Теме су исте: да је неодлучан, да је одговоран за смрт људи, јер је његова реторика поделила САД", рекао је Кесић.

Није сигуран, додаје, да демократе могу најбоље да искористе ситуацију, они контролишу локалну власт.

"Морамо се присетити да је Џо Бјаден пре седам-осам дана имао велики скандал. То ће бити доминантна тема наредних пар недеља. За сада се не види крај протеста. Најављују се нови у многим градовима. Без озбиљног дијалога не можемо говорити да ће се ова ситуација смирити дугорочно", истакао је Кесић.

Само један одсто приговора на полицију решено у Минеаполису 

Мароевић сматра да је гувернер Минесоте пренаглио у оцени о томе шта се десило на протестима.

"Оптужио је беле супрематисте, расисте и неколико сати касније се испоставило да ништа од тога није тачно, јер они који су ухапшени у Минеаполису углавном су из Минеаполиса. Проблем са којим се он суочава је сасвим друге природе. Од 2009. до данас само један посто приговора на рад полиције је решен на било који начин. Ово је треће расно мотивисано убиство у последњих неколико месеци. Проблем је јако отворен и гнев народа је иницијална каписла. Све остало што се дешава су само ствари које су се догодиле са стране", истиче Мароевић.

Смајловићева каже да су овде три полицајца још на слободи, а они су саучесници.

"Ако излази толико људи и током полицијског сата, онда се питате шта би било да није изашла Национална гарда", рекла је Смајловићева.

Крстић каже да сваки протест отвара потенцијал за радикалне па и криминалне групе да га преузму.

"Током протеста 2008. због Косова су се обијале радње. То се дешава у ситуацијама некаквог безбедносног вакуума. Не треба стигматизовати бунт и означавати да су сви насилни", казао је Крстић.

Трамп не може против своје гласачке базе

Мароевић наводи да је полиција у Америци прилично шокирана овим што се дешава.

Смајловићева додаје да Трампа оптужују да је неодлучан, али да свако у Америци зна шта значи то што Трамп каже да када почне пљачкање, почеће и пуцањ.

"За Трампа је проблем што је председник кад се ово дешава. Ја мислим да он није поларизовао Америку. Протести 'Црни животи су важни' су почели још за време Обаме."

Мароевић наводи да обраћање председника у оваквим ситуацијама нема великог ефекта.

"Најпаметније је можда да чека и да онда реагује конкретним стварима. Старији Буш се таквим поводом није обраћао, Клинтон је био јако резервисан. Трамп и нема шта да каже што би одвело људе кући", казао је Мароевић.

Смајловићева додаје да су Трампове највеће присталице и људи из војске и да он не може против своје базе.

"На крају крајева, горе му градови, а да се он плаши да било шта каже, јер ће људи рећи да он не може да брани. Он није човек емпатије и не покушава то да глуми", истакла је Смајловићева.

Крстић додаје да је потребно да Трамп консолидује базу, а да Американци, посебно у руралним пределима, траже безбедност и да се, ако треба, употребом силе прекину протести, али ће онда мали број Афроамериканаца гласати за Трампа.

"Међутим, једна струја у Трамповом кабинету, предвођена Џаредом Кушнером, наводно сада заговара велику уздржаност, јер Афроамериканци могу да буду тас на ваги у неким државама у којима ће трка Бајдена и Трампа бити веома напета. Џорџија, где у овом циклусу може да се деси да Бајден због броја Афромаериканаца на својој страни стигне Трампа.

Те државе, колебљиве, оне ће одлучити победника. Колико год мало Афроамериканаца да гласа за Трампа, осам одсто оних који су гласали за њега против Хилари 2016. може да буде пресудно. Због тога ја мислим да је Трамп колебљив шта да ради и да зато понекад шаље контрадикторне поруке", навео је Крстић.

Нико ни на прошлим изборима није веровао да Трамп може да победи

Смајловићева истиче да у оптужници против полицајца који је учествовао у убиству Флојда пише да на врату Афроамериканца нема трагова гушења.

"Белци су се уплашили, црнци ће остати код куће јер су се уплашили. Белци ће изаћи да гласају јер ће бити уплашени", навела је Смајловићева.

Крстић истиче да не зову Бајдена џабе "Успавани Џо".

"Неће априори да се капитализује на демократској страни ова ситуација", додаје Крстић.

Мароевић наводи да ни прошли пут нико није веровао да Трамп може да победи.

Да су полицајци похапшени, додаје Смајловићева, протести би се завршили.

"Не видимо ширу слику какви су циљеви тог протеста", изјавио је Мароевић.

Крсић сматра да ће протести зависити од тога каква ће бити ситуација у отварању економије након кризе изазване ковидом.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво