Реконструкција последњих 30 минута Џорџа Флојда

На основу званичних извештаја, материјала са локалних сигурносних камера и видео-снимака неколико очевидаца, Њујорк тајмс је реконструисао све догађаје који су претходили убиству Џорџа Флојда, Aфроамериканца чија је смрт улице великих градова у САД претворила у ратну зону.

Све је почело на раскрсници 38. улице и Авеније Чикаго у Минеаполису, где је 25. маја предвече стајао паркиран плави џип, у којем је на месту возача седео Џорџ Флојд.

Флојдов џип је био паркиран тачно преко пута продавнице Cup Foods, у којој је Афроамериканац управо купио цигаре.

У 19.57 по локалном времену, два радника излазе из продавнице и долазе до паркираног возила и траже од Флојда да им врати цигаре које је управо купио, али се на радно место враћају празних руку.

Само четири минута касније, у 20.01, позивају полицију и пријављују да им је Aфроамериканац цигаре платио фалсификованом новчаницом од 20 долара. Како се види из транскрипта разговора, пријављују да је Флојд "ужасно пијан" и да "не може да се контролише".

Власник продавнице испред које се све догодило рекао је касније да је Флојд био редовна и радо виђена муштерија и да никада није правио проблеме. На дан када се инцидент догодио, власник није био у продавници. Објаснио је да су његови запослени само пратили протокол.

Врло брзо, у 20.08, прво полицијско возило улази у видокруг оближњих сигурносних камера. Из аутомобила излазе два полицајца и прилазе Флојдовом џипу.

Полицајац одмах посегао за пиштољем 

Тек неколико секунди након што су пришли, полицајац Томас Лејн се хвата за пиштољ и наређује Флојду да стави руке на волан. Није познато зашто је Лејн морао да извади пиштољ.

Полицајци извлаче Флојда иза aутомобила, везују му лисицама руке иза леђа и одводе га на тротоар испред оближњег ресторана, где Флојд мирно седа на под, наслоњен на зид ресторана.

Шест минута након хапшења, полицајци воде Флојда ка полицијском возилу. На видео-снимцима се види да Флојд на путу од ресторана до полицијског аутомобила пада. Према званичним документима, Флојд је одбио да уђе у аутомобил, правдајући се полицајцима да је клаустрофобичан и да не може да дише.

У међувремену је на лице места стигло и друго полицијско возило, а у 20.17 и треће, из којег излазе Ту Тао и Дерек Шавин, који ће касније и сам бити ухапшен због Флојдове смрти.

Шавин се одмах прикључио покушају својих колега да Флојда угурају на задње седиште полицијског аутомобила. У једном тренутку, не зна не зашто, полицајац нагло извлачи Флојда из возила и он везаних руку пада на земљу.

Док Флојд лежи на коловозу, два очевица почињу да снимају све што се догађа, а на првим снимцима се види како чак четири полицајца заједно држе Флојда лицем притиснутог уз бетон.

Најмање 16 безуспешних позива на разум

У 20.20 први пут се чује Флојдов глас који запомаже и говори полицајцима да не може да дише.

Полицајци ускоро зову медицинску помоћ, уз пријаву да Флојд крвари из уста. Упркос томе, Шавин не подиже колено са Флојдовог врата још пуних седам минута.

На неколико видео-снимака очевидаца чује се како Флојд најмање 16 пута у року од свега пет минута говори полицајцима да не може да дише. Моли их да га пусте да устане и обећава да ће ући у возило.

У једном тренутку, Флојд остаје без свести и непомично лежи, када и окупљени грађани упозоравају полицајце да провере Флојдов пулс, али Шавин не подиже колено са Флојдовог врата ни у једном једином тренутку.

У 20.27 стиже екипа хитне помоћи. Док лекари проверавају Флојдов пулс и покушавају да га окрену на страну, Шавин и даље своје колено држи на његовом врату иако Aфроамериканац већ неколико минута лежи потпуно без свести.

Полицајац колено подиже тек када лекари Флојда стављају на носила. Шавиново колено је на Флојдовом врату било осам минута и 46 секунди.

Флојда одвозе у болницу, али је ускоро проглашено да је мртав.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво