Kинески парламент усвојио закон о националној безбедности за Хонгконг

Делегати кинеског парламента изгласали су Предлог закона о националној безбедности за Хонгконг, у којем стоји одредба да је злочин подривати ауторитет Пекинга на тој територији.

За одлуку да се стални одбор овласти да изради нацрт закона гласало је 2.878 чланова Националног народног конгреса, један је био против, а шест особа је било уздржано, преноси Ројтерс.

Законом би се криминализовала сецесија, субверзија, тероризам и страно мешање у Хонгконгу.

Предлог закона подразумева и да ће "када је потребно, релевантни органи националне безбедности" централне владе основати агенције у Хонгконгу "како би се испуниле релевантне дужности да се осигура национална безбедност у складу са законом".

То значи, како наводи Би-Би-Си, да би Пекинг могао да има своје агенције за спровођење закона у Хонгконгу, поред локалних безбедносних снага.

Предлог закона ће сада бити прослеђен Сталном комитету Kомунистичке партије чиме би таj акт до септембра могао да ступи на снагу.

Власти Хонгконга инсистирају да је закон кључан да се реши питање све већег насиља и "тероризма" и поручују да грађани немају разлога да се плаше.

У среду су због поменутог нацрта закона о безбедности организовани протести због којих је полиција морала да употреби сузавац и ухапси 360 демонстраната, а у току вечери демонстранти су и даље били на улицама тражећи независност од Kине уз образложење "да је то сада једини излаз".

Хонгконг су прошле године дуго потресали масовни протести због покушаја локалних власти да примени закон о изручењу осумњичених Кини.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво