Каменице и гумени меци на протестима у Минеаполису због смрти Афроамериканца

Демонстранти су се сукобили са полицијом на протестима због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису. Амерички председник навео је да су се на његов захтев у истрагу о Флојдовој смрти укључили и ФБИ и Министарство правде. У близини места протеста убијен човек, преноси Индепендент.

Полиција је на демостранте испалила сузавац на протестима због смрти Џорџа Флојда.

Ројтерс наводи да су протести праћени вандализмима и пљачкама почели неколико сати након што је градоначелник Минеаполиса Џејкоб Фреј позвао тужиоца да поднесе кривичну пријаву против полицајца који је приликом привођења коленом притиснуо Флојдов врат, након чега је он преминуо.

Стотине демонстраната, многи с прекривеним лицима, слилу су се у улице око треће полицијске станице касно у среду, око 800 метара од места где је Флојд ухапшен, узвикујући, "Нема правде, нема мира" и "Не могу да дишем."

Како је одмицала ноћ, број демонстраната се повећавао. Они су се окупили испред станице, а полиција је направила барикаде. Полицајци су стајали и на крововима, а користили су и гумене метке, сузавац и топовске ударе.

Демонстранти су на полицију бацали каменице и канистере са бензином. Ројтерс наводи да се на телевизијским снимцима види да су демонстранти пљачкали продавнице.

Индепендент преноси да је један човек убијен у близини места протеста. Према наводима тог листа, човек је пронађен како лежи на тротоару са прострелном раном и да је преминуо у болници. Осумњичени за убиство је ухапшен.

Портпарол полиције је на конференцији за медије навео да полиција истражује да ли је убиство починио власник продавнице, али да је истрага тек на почетку.

Због смрти Џорџа Флојда, амерички председник Доналд Трамп изјавио је да су се на његов захтев у истрагу укључили ФБИ и Министарство правде.

"Тражио сам да се убрза ова истрага и изузетно ценим посао који обавља локална полиција. Моје срце је уз Џорџову породицу и пријатеље. Правда ће бити задовољена", написао је Трамп на Твитеру.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво