ФБИ истражује смрт Aфроамериканца у Минеаполису након хапшења

Афроамериканац у четрдесетим годинама преминуо је у болници у Минаеполису након што му је један од полицајаца током привођења коленом притиснуо врат. У видеу који је објављен на друштвеним мрежама, чује се како је мушкарац узвикује "Молим вас, не могу да дишем", пре него што је престао да се помера, преноси Си-Ен-Ен.

У видеу који се проширио друштвеним мрежама, два полицајца стоје поред човека који лежи на земљи, док му један од њих коленом притиска врат. На снимку се, међутим, не види шта је довело до хапшења човека за кога полиција тврди да се опирао привођењу.

"Молим вас, не могу да дишем", узвикивао је несрећни човек неколико минута пре него што је заћутао.

У истрагу се укључио и ФБИ. 

Адвокат који се бави људским правима Бен Крамп навео је у изјави да се преминули мушкарац зове Џорџ Флојд и да заступа његову породицу.

"Сви смо гледали стравичну смрт Џорџа Флојда на снимку, док сведоци моле полицајца да га одведе у полицијско возило и склони се са његовог врата. Ова насилна, прекомерна и нехумана употреба силе коштала је живота човека кога је полиција притворила због испитивања о ненасилној оптужници", рекао је Крамп.

Флојд је, како преноси Си-Ен-Ен, преминуо у болници од медицинског дистреса.

Би-Би-Си наводи да је Флојд био осумњичен за фалсификовање производа.

Градоначелник Минеаполиса Џејкоб Фреј навео је да смо "пет минута гледали како полицајац који је белац држи ногу на врату црнца", описујући инцидент као "грозан и трауматичан".

"Бити црнац у Америци не би требало да буде смртна пресуда", истакао је Фреј.

Би-Би-Си преноси наводе полиције у којима се каже да се Флојд опирао хапшењу и да није коришћено оружје, као и да су снимци камера предати надлежним органима. Полицајци који су учествовали у томе су суспендовани.

Неколико месеци пре смрти Џорџа Флојда, крајем јануара, полицајци су у Мериленду упуцали човека са лисицама на рукама док је седео у полицијском аутомобилу.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво