Сувласник "Монда" признао да је шпијунирао председника Француске

Француски милијардер и сувласник "Монда" Гзавије Ниjел признао је да је осамдесетих година радио као сарадник обавештајне службе. Како наводи, учествовао је у шпијунажи тадашњег француског председника, а шпијунирао је и компанију "Рено".

Гзавије Ниjел је рекао да је као тинејџер осамдесетих година радио за француску обавештајну службу, у време када се служба заинтересовала за хаковање, што је тада била релативно нова техника, преноси Гардијан.

Нијел је рекао за парламентарни ТВ канал да је хаковао бројне мобилне телефоне, укључујући и телефон тадашњег председника Франсоа Митерана.

"Године 1986. био сам у новинама због провале у податке о мобилним телефонима у Француској, укључујући податке председника Митерана", рекао је Ниjел.

Признао је, такође, да је један од његових оперативних циљева био и државни секретар Министарства за безбедност Роберт Пендро за време Жака Ширака.

"Нисам био у тајним службама, био сам, како би се то могло назвати, почасни агент", изјавио је Ниjeл.

Навео је да је "кокетирао са нелегалним" током тинејџерских дана.

Након што је као седамнаестогодишњак напустио школу, полиција га је позвала на разговор пошто је покушао да хакује декодере плаћених програма Канала плус, са намером да прода кодове.

"Они су рекли: 'Ово је сјајно, пиратерија није толико озбиљна, али ти радиш нешто интересантно. Рекли су да ми млади улазимо на рачунарске локације са осетљивим подацима и предложили су да оформимо групу младих људи, наставимо даље и помогнемо им да их боље разумеју'", рекао је Ниjел.

Радили су то, како је напоменуо, за себе из забаве, а затим би проследили информације.

Нијелово богатство процењује се на осам милијарди евра, и на листи најбогатијих Француза налази се на 21. месту.

Нијел је са партнерима купио Монд 2010. године.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво