Mасовни убица признао злочин на Новом Зеланду

На суђењу Аустралијанцу оптуженом за масовно убиство 51 верника у џамијама на Новом Зеланду дошло је до неочекиваног обрта, јер је оптужени Брентон Тарант признао свој злочин.

Током саслушања у Врховном суду Крајстчерча, оптужени Брентон Тарант је у изјави преко видео линка признао 51 оптужбу за убиство, 40 оптужби за покушај убиства и једну оптужбу за тероризам.

"Биће осуђен за сваки појединачни злочин који је починио. Признање кривице је значајан корак ка изрицању пресуде", изјавио је непосредно по завршетку саслушања председавајући судског већа, судија Камерон Мандер.

Тарант је у притвору од 15. марта 2019. године када је ухапшен и оптужен да је из полуаутоматског оружја пуцао на муслимане који су се окупили на молитви у две џамије у Крајстчерчу, уживо преносећи свој злочин преко Фејсбука.

Признање Таранта чини сувишним даљи судски поступак који је требало да стартује у јуну, па ће судско веће наставити да доноси пресуде за укупно 92 тачке оптужнице. Суд није најавио када ће бити изрицање пресуде, али индикативно је што је оптуженом Таренту притвор продужен до 1. маја.

"Цела нација, али посебно муслиманска заједница, поштеђени су суђења које је злочинцу могло да послужи као пропагандна платформа", рекла је премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн, која се претходно зарекла да у јавности неће изговорити име убице.

Тарентови адвокати нису се одазвали позиву да прокоментаришу најновији обрт на суђењу.

Суд је претходно одредио једночасовни медијски ембарго на информацију о признању кривице, како би пре тога директно обавестили чланове породица настрадалих и преживеле жртве напада.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво