СЗО прогласио пандемију Ковида-19

Светска здравствена организација саопштила је да Ковид-19 може да се дефинише као пандемија.

Први човек Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус саопштио је да је дубоко забринут алармантном брзином ширења, али и страховитом неактивношћу широм света. "Зато смо одлучили да прогласимо пандемију Ковида-19", поручио је Гебрејесус.

Апеловао је да се реч пандемија, којом је окарактерисао Ковид-19, не користи олако.

"То је реч која, ако се неправилно користи, може да изазове страх или неоправдано прихватање ситуације као да је борба готова и да тако доведе до непотребне патње и смрти", рекао је Тедрос Аданом Гебрејесус.

Додао је да описивање актуелне ситуације као пандемије не мења процену СЗО о претњи коју коронавирус представља:

"То не мења оно што СЗО ради и не мења оно што земље треба да раде".

Први случајеви коронавируса забележени су у Кини, да би се затим проширили на остатак света. Жаришта коронавируса су у Италији, Јужној Кореји и Ирану, где је највећи број умрлих.

 

"Од 118.000 заражених широм света, у 114 земаља, више од 90 одсто случајева је у четири земље а у две од њих је број случајева у паду – у Кини и Јужној Кореји", навео је први човек СЗО.

Јутрос до осам часова у Србији је забележено 12 случајева заражених коронавирусом.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је у емисији "Око" РТС-а да се у Србији ништа не мења са проглашењем пандемије јер су и пре тога предузете озбиљне мере.

Поручује да нема места за неконтролисани страх, јер он паралише и ником не помаже, али да треба бити опрезан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво