"Студијско путовање" америчког председника у Индији, како је оцењена посета

Pосета америчког председника Доналда Трампа Индији протекла је уз највише почасти и обилазак симбола индијске историје и културе. Индија је са 1,3 милијарде становника, после Кине друга земља по броју становника и трећа економија света, после америчке и кинеске. Каква су била очекивања, а шта је реализовано у сусрету лидера две велике земље?

За америчког председника Доналда Трампа, посета Индији била је изузетно "студијско путовање". То је изјавио у сусрету са домаћином председником Рам Нат Ковиндом на државном банкету у Њу Делхију, што је било последње одредиште индијске турнеје.

Ово је Трампова прва посета Индији са јаким личним утисцима, али без очекиваних снажних пословних резултата. Јер, Сједињене Државе и Индија потписале су споразуме о одбрани, енергетици и телекомуникацијама, али изостао је широк споразум, укључујући и онај о слободној трговини, што је остављено највероватније за крај године.

Ипак, позитивно по америчку страну је то што ће Индија купити америчку војну опрему у вредности од три милијарде долара. Осим тога, циљ билатералне војне и трговинске сарадње је успостављање равнотеже са Кином која доминира у региону југоисточне Азије.

Уз то, разговарало се о важности 5Г телекомуникационе мреже у Индији, уочи планиране аукције за доделу фреквенција у тој земљи. Познато је да је Америка увела забрану на кинеску опрему компаније Хуавеј технолоџи, тврдећи да она може да служи кинеској влади за шпијунажу, што су Кинези демантовали.

Стручњаци обе земље су током посете, али и раније, преговарали о пољопривредној роби, ценама медицинских производа, дигиталној трговини и царинама, како би се смањиле разлике у ставовима. 

Међутим, нису сви у Индији позитивно гледали на резултате посете. Присталице Комунистичке партије и хиндуистички националисти демонстрирали су против председника Трампа, оптужујући премијера Модија да је подлегао америчком притиску, уместо да штити интересе Индије.

Амерички председнички пар поздрављен је на највећем крикет стадиону у свету капацитета 110.000 људи. Са премијером Модијем посетили су дом Махатме Гандија, човека који је донео независност Индији и сликали се испред храма Таџ Махал, симбола вечне љубави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво