Заустављање коронавируса на немачки начин

Први случај заразе коронавирусом у Немачкој евидентиран је пре месец дана, а до сада је инфицирано 48 особа. Борба немачких власти и медицинских стручњака са Ковидом-19 није заснована само на збрињавању инфицираних и припреми здравствених установа већ и на веома тешком послу тражења заражених који тога нису ни свесни.

У Немачкој су касно синоћ потврђена још два случаја коронавируса, и то у Хамбургу у покрајини Хесен, али и 14 нових у Северној Рајни – Вестфалији. Тако је број заражених порастао на 48, петнаесторо је већ излечено, а први случај заразе забележен је пре месец дана.

Према речима немачког виролога Кристијана Дростена, наредних дана ћемо видети "да нови случајеви и мале групе случајева искачу као печурке". Он очекује да Немачка буде једна од земаља са највише инфицираних у Европи, "јер наша популација врло радо путује".

Међутим, борба немачких власти и здравствених стручњака са новом врстом вируса није заснована само на лечењу заражених и припреми здравствених установа већ и на веома тешком послу проналажења заражених, који тога уопште нису ни свесни. Немачке власти приликом утврђивања сваког новог зараженог одмах приступају анализи и изоловању свих особа са којима је био у контакту у време када је имао симптоме, али и претходних 14 дана инкубације.

Истовремено о свему се у детаље информише јавност, што делом омогућава да се мање шире лажне вести.

Ова тактика спречавања ширења вируса нарочито је евидентна протеклих дана, када је утврђено шест новозаражених особа, од којих су неке биле на одмору на северу Италије, где је тренутно епицентар заразе на европском тлу.

Због коронавируса, министарства здравља и унутрашњих послова формирала су кризни штаб, а у медијима доминантно иступа савезни министар здравља, покрајински министри здравља, као и први човек Института "Роберт Кох", референтне установе чији је пандан у Србији Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Иако је у Немачкој прекјуче било заражено тек 27 особа од укупно 82 милиона становника, немачки министар здравља Јенс Шпан је упозорио јавност да је "Немачка на почетку епидемије коронавируса" те да ланац инфекције делимично више није могуће пратити јер су заражени били у контакту са много људи.

Шпан је истакао да засад нема потребе за забранама путовања, али се немачки епидемиолози у својим саопштењима држе препорука Светске здравствене организације да се не путује у области у којима има много заражених, попут Кине или северне Италије.

Надлежни трагају и за "нултим пацијентом"

Истовремено, тестирању се подвргава на стотине људи који су били у контакту са зараженима. Штавише, сви су стављени у кућни карантин две недеље, колико траје инкубација вируса.

Како то изгледа можда најсликовитије показује пример из најмногољудније немачке покрајине Северне Рајне – Вестфалије. Тамо је утврђено да је Ковидом-19 заражен четрдесетседмогодишњак из Гангелта, места у области Хајнсберг, у близини холандске границе, и његова четрдесетшестогодишња супруга, васпитачица у локалном вртићу. Они су одмах хоспитализовани и стављени у изолацију, а локалне здравствене власти су одмах кренуле у потрагу за свима са којима су њима били у контакту, као и за "нултим пацијентом", то јест особом која им је пренела вирус.

Иако су локалне власти саопштиле да је заражени пар у протеклих 10 до 14 дана имао "бесконачан број контакта", поприлично тачно је утврђено ко су те особе.

Утврђено је да је заражени мушкарац био у болници у Келну на прегледу, који није имао везе са вирусом, те да је тада био у контакту са 41 особом, укључујући неколико лекара и болничарки, од којих најмање једна особа показује симптоме болести. Потом је био на локалном карневалу у Гангелту међу око 300 људи и власти су све њих позвале да се одмах јаве. Потом, ту су родитељи и око 65 деце која похађају вртић у којем је радила заражена.

Сви они, као и сви чланови њихових породица, укупно неколико стотина људи, морају да буду у карантину у својим домовима наредних 14 дана. Они не смеју да напуштају дом, пријатељи, рођаци и комшије смеју да их снабдевају храном само тако што ће купљене намирнице оставити испред њихових врата тако да не дође до међусобног контакта.

У зависности од резултата тестова, локалне власти ће одлучити да ли да наложе кућни карантин и за додатне групе људи који су можда заражени.

Затворене су и школе и обданишта у области Хајнсберг, а сви који показују симптоме обољења позвани су да остану код куће и телефоном ступе у контакт са својим лекаром. Ипак, покрајински министар здравља Карл Јозеф Лауман каже да "не могу да гарантују да ће бити у стању да прекину ланац инфекције".

Сличне процудуре су спроведене и у покрајинама Баден Виртемберг, Рајнланд Фалц, Хесен, Хамбург и Баварска, у којима су регистровани заражени.

Према речима директора Инситута "Роберт Кох", брзина ширења инфекције је велика и "због тога морамо све учинити да спречимо ширење".

"Више од 80 одсто људи има само благе симптоме. То је добра вест. Али има још око 15 одсто њих који се тешко разболе. То је много. На основу броја оболелих, мора се претпоставити да до два одсто инфицираних умре. То је озбиљна болест", рекао је професор Лотар Вилер, који сваки дан држи конференције за медије и саопштава нове информације. "Због тога има смисла радити на спречавању ширења болести. Нарочито, јер нема вакцине ни адекватног лека за третирање оболелих."

Председавајући Светске медицинске асоцијације Франк Улрих Монтгомери изјавио је да се вакцина може очекивати најраније 2021, али да због тога не би требало паничити.

Ипак, многи у Немачкој су веома забринути јер статистика указује да смртност од сезонског група мања од 0,1 одсто а од Ковида-19 око два одсто, што значи 20 пута већа. У апотекама у Немачкој скоро су у потпуности распродате маске и средства за дезинфекцију руку.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво