Коронавирус у више од 50 земаља, СЗО упозорава да епидемија добија шире размере

Број заражених коронавирусом наставља да расте широм света. Први случајеви заразе забележени су у Белорусији, Литванији и Велсу, па је број европских земаља у којима има оболелих премашио десет. Светска здравствена организација je саопштила да епидемија добија шире размере и да би вирус могао да се појави у свакој земљи на свету.

У четвртак је у Кини забележено 327 нових случајева, али само девет ван покрајине Хубеј, епицентра епидемије.

Светска здравствена организација је саопштила да је уторак био први дан у којем је број новозаражених ван Кине премашио број инфицираних становника земље у којој се вирус првобитно појавио.

Први оболели од Ковида-19 појавили су се и у Белорусији, Литванији, Велсу и на Новом Зеланду.

Министар здравља Новог Зеланда саопштио је да коронавирус регистрован код мушкарца у шездесетим годинама који се 26. фебруара из Ирана вратио у Окланд.

Највише случајева ван Кине забележено је у Јужној Кореји – 2.337, док је од европских земаља најкритичније у Италији где је заражено више од 650 људи, углавном на северу државе.

Само у петак, у Јужној Кореји је регистрован 571 нови случај коронавируса, што је за 67 више него дан раније.

Када је реч о Африци, после Египта и Алжира, вирус се појавио и у Нигерији. Случајеви су се, такође, појавили и у Северној и Јужној Америци, па је Антартик једини континент на којем нема коронавируса.

Проблеми крузера на Карибима

Доминиканска Република није дозволила искрцавање 1.500 људи са крузера на којем осам путника има могуће симптоме коронавируса.

Доминиканске власти саопштиле су да је капетан брода "Бремер" пријавио да су четворо Филипинаца, два Британца и два Американца под лекарском опсервацијом због симптома као што су грозница, кашљање и дисајни проблеми, преноси агенција АП.

С друге стране, Мексико је најавио да ће дозволити пристајање крузера са 6.000 људи на острву Кузмел у Карипском мору.

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је да Мексико треба да поступи хумано, пошто је овом броду због страха од коронавируса одбијено искрцавање у лукама на острву Велики Кајман и Јамајци.

СЗО: Епидемија коронавируса добија шире размере

Светска здравствена организација (СЗО) je саопштила да епидемија коронавируса добија шире размере након што је Нигерија потврдила први случај коронавируса у подсахарској Африци.

СЗО је поновила упозорење да би вирус могао да стигне у већину "ако не и у све земље".

Портпарол СЗО Кристијан Линдмајер рекао је на брифингу у Женеви да су проучавани извештаји о неким људима који су поново заражени, због чега би требало размотрити начин на који су урађени тестови, додајући да особа која је имала коронавирусну инфекцију треба да буде имуна барем неко време, пренео је Ројтерс.

Линдмајер је навео да би мисија СЗО у Ирану, у коме има 388 случајева заражених и 34 смртна случаја, требало да стартује почетком следеће недеље и да се још саставља.

Широм света је заражено више од 83.000 људи у више од 50 земаља. Преминуло је више од 3.000 људи. Не рачунајући Кину, највише смртних случајева пријављено је у Ирану.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво