Турци ракетирали руске и сиријске авионе у Идлибу

Руска државна телевизија је известила да су турски специјалци нападом из ручних ракетних лансера покушали да оборе руске и сиријске војне авионе изнад Идлиба. Побуњеници које подржавају Турци кажу да су постигли напредак у Идлибу и да је "Саракеб потпуно ослобођен".

Ројтерс преноси да је ову информацију емитовао канал Русија 24 у извештају из Идлиба, готово истовремено када су побуњенички и турски извори објавили да су побуњеници које подржава Турска, заузели град Најраб у провинцији Идлиб.

"Сиријски и руски борбени авиони буквално спашавају животе сиријским војницима", наводи се у извештају канала Русија 24.

У извештају се тврди да руски и сиријски авиони без престанка заустављају напад за нападом побуњеника и истиче да је лет изнад Идлиба веома опасан, јер турски специјалци активно користе ручне противваздушне ракетне системе.

Ројтерс преноси да се у извештају Русије 24 каже да су због тога сиријски и руски борбени авиони приморани да после гранатирања побуњеничких позиција, узврате и на противваздушне ударе турских специјалаца. 

Епицентар борбених акција је у подручју села Најроба, Сана и Џубаса.

Како јавља телевизија Русија 24, акције Анкаре су одговор на ваздушне нападе у којима су погинула три турска војника. Дејли сабах пише да су још два војника су повређена.

Побуњеници: Саракеб потпуно ослобођен

Раније су побуњеници које подржавају Турци рекли да су постигли напредак у Идлибу и да је  Саракеб потпуно ослобођен.

"Град Саракеб је потпуно ослобођен Асадове банде", рекао је Наји Мустафа, портпарол коалиције побуњеничке фракције, Националноослободилачки фронт.

Руски војни извор који наводе руске новинске агенције демантовао је то, рекавши да су сиријске владине снаге успешно узвратили напад побуњеника на Саракеб.

"Постоје насилни сукоби У Саракебу", рекао је турски званичник Ројтерсу.

"Владине снаге заузеле су око 60 градова и села у јужном Идлибу, заузета је и последња провинција Хама", саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Русија оптужила Турску да пружа подршку милитантима

Руско министарство одбране оптужило је Турску да наставља да подржава незаконите формације у идлибској зони деескалције уз помоћ артиљерије и ударне беспилотне авијације.

УН: Велики број цивилних жртава у Идлибу

Из Уједињених нација упозоравају да борбе које се воде у последњем великом упоришту у северној провинцији Идлиб изазивају "катастрофалне" хуманитарне последице са великим бројем цивилних жртава.

"Најмање 134 цивила, укључујући 44 деце, убијено је само у фебруару. Постоје извештаји да се више деце смрзнуло до смрти.", наводе из УН.

Додају и да је уништен велики број школа и болница.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво