ИЗ ЧАСА У ЧАС

Коронавирус стигао на све континенте, први случај заразе у Румунији

Присуство коронавируса до сада је забележено у скоро 40 земаља света. Заражених има на свим континентима осим на Антарктику. У Хрватској је потврђено да је оболело троје које је боравило у Италији. Први случајеви забележени у Румунији, Грчкој и Северној Македонији. Стручњаци у Србији истичу да је здравствени систем спреман да се бори са потенцијалном заразом.

23.30 – Укупан број заражених коронавирусом премашио је 80.000, а излечено је око 30.000 људи. Преминуло је око 2.700 особа. 

22.40 – У румунском округу Горж регистрован први случај заразе коронавирусом, објавио министар здравља.  

21.50 – Летови са и ка Међународног аеродрома у Дубаију су отказани на наредних 48 сати. У Бахреину откривено седам нових случајева заразе коронавирусом.

21.00 – У Норвешкој потврђен први случај заразе од коронавируса.

20.40 – Министар здравља Македоније Венко Филипче рекао је на конференцији за медије да је пацијенткиња позитивна на коронавирус у добром стању. Додаје да је још деветоро путника који су били у комбију којим је путовала из Италије у кућној изолацији под полицијскиим надзором. 

20.00 – У Националној рефeрентној лабораторији Института Торлак до 18 часова још две особе су тестиране на присуство коронавируса чији су узорци били негативни.

19.40 – Нови случај заразе у Француској, број оболелих порастао на 18.

19.25 – И Грузија је пријавила први случај коронавируса.

19.05 – Немачки министар здравља Јенс Шпан каже да је пријављено још пет случајева заразе у тој земљи, па се број оболелих попео на 20.

18.45 – Пакистан је потврдио прва два случаја коронавируса у земљи, али су оба пацијента у стабилном стању, каже тамошњи министар здравља Зараф Мирза.

18.30 - У Хрватској је потврђен трећи случај коронавируса. Ради се о мушкарцу који ради у Италији, а смештен је у ријечкој болници, преноси портал Индекс.

17.50 – У Бразилу је потврђен први случај коронавируса у Латинској Америци. 

17.15 – Први случајеви заражене деце у Европи је из Италије. Већина од шест случајева потиче из "жаришта" у округу Лоди који је у карантину због епидемије у северном делу Италије. 

17.00 – И Северна Македoнија потврдила је први случај заразе у тој земљи. Присуство вируса дијагностиковано је код жене која се недавно вратила из Италије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да коронавирус у овом тренутку у Србији не постоји. Истиче да је направљен детаљни план за случај да зараза стигне и у Србију. 

Начелник јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље, епидемиолог Предраг Кон истакао после састанка са Вучићем је да је здравствени систем у Србији спреман да прими прве оболеле од коронавируса.

У Националној рефeрентној лабораторији Торлак до 18 часова још две особе су тестиране на присуство коронавируса чији су узорци били негативни. Укупно је досад тестирано 16 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја, наводи се на порталу covid19.rs.

Железнички, друмски и авио-саобраћај одвија се регуларно, у складу са редом поласка и није забележен ниједан инцидент у вези са коронавирусом.

Поводом аудио-записа у којем женска особа саопштава да се крије број оболелих и мртвих од ковид-19, а који се од синоћ делио путем апликација Вајбер и Воцап, Министарство здравља је саопштило да је поднело кривичну пријаву против НН лица за ширење лажних вести, изазивање панике и нереда.

У Европи се повећава се број земаља у којима је коронавирус регистрован. У Хрватској је потврђено да је троје оболело које је боравило у Италији, први случајеви забележени су у Грчкој и Северној Македонији.

"Из Клинике за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" у Загребу, речено је да је трећи регистровани случај коронавируса мушкарац који ради у Парми у Италији, а смештен је у болници у Ријеци", пренео је Индекс.

Норвешка Агенција за јавно здравље саопштила је да је једна особа заражена коронавирусом. Како се наводи, та особа се налазила у кућном карантину од тренутка повратка из Кине и мало је вероватно да би могла да буде преносилац болести.

То је први случај заразе од коронавируса у тој држави, преноси Ројтерс.

Зараза у Немачкој улази у "нову фазу"

Немачки министар здравља Јенс Шпан каже да је пријављено још пет случајева заразе ковидом-19 у тој земљи, па се број оболелих попео на 20.

"Зараза улази у нову фазу", оценио је Шпан, указујући да велики број људи био у контакту са оболелима. Досад се ланац заразе могао испратити да самог извора у Кини, додао је Шпан.

Француски министар здравља Оливије Веран навео је да је потврђен нови случај заразе, па је број оболелих у тој земљи порастао на 18.

Веран је истакао је да у тој змељи нема епидемије, већ само излованих случајева. Од 18 људи, двоје је преминуло, 12 излечено, а четворо је и даље у болници.

Грузин са корнавирусом "ухваћен" на граници

И Грузија је прјавила први случај коронавируса. Министарка здравља Екатерине Тикарадзе рекла је да је грузиски држављанин који је враћао из Ирана прешао границу у суседни Азербејџан.

"Са граничног прелаза одмах је одведен у болницу", додала је Тикарадзе.

Ширење коронавируса у Европи навело је многе власти на необичне мере, што је случај и у Швајцарској. Тако су у челници швајцарске војске у кантону Тесин, који се граничи са Италијом, наложиле војсци да не напушта касарне.

У Бразилу је потврђен први случај коронавируса у Латинској Америци. Ковид-19 дијагностикован је код 61-годишњег мушкарца из Сао Паола који се недавно вратио из Италије.

Пакистански министар здравља Зараф Мирза Пакистан је рекао је да су у тој земљи потврђена два случаја коронавируса, али да су оба пацијента у стабилном стању.

"Нема потребе за панику, ствари су под контролом, написао је Мирза на свом Твитер налогу", пренео је Ројтерс.

Код америчког војника стационираног у Јужној Кореји дијагностикована је зараза коронавирусом.

У кинеским затворима је чак 555 особа заражено коронавирусом. До сада није било смртних случајева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво