Трамп поставио Ричарда Гренела на чело свих обавештајних служби

Амерички председник Доналд Трамп поставио је досадашњег амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренела на чело свих обавештајних служби.

Одлуком Доналда Трампа амбасадор САД у Немачкој и специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине нашао се на челу националне обавештајне службе у оквиру које се налази 17 агенција.

Њујорк тајмс подсећа да се Гренел више пута нашао на удару критика због своје отворености, најпре док је био "оперативац", а потом и као амбасадор.

Због своје лојалности Доналду Трампу, биће постављен управо на чело институције према којој је Бела кућа скептична.

Гренел је, пре петнаестак година, био помоћник тадашњег америчког амбасадора при Уједињеним нацијама, Џона Болтона и био је посебно активан током дипломатских покушаја САД да у Савет безбедности издејствују променз Реѕолуције 1244 о Косову и усвајање плана који је налинио Марти Ахтисари. 

Функцију шефа свих обавештајних служби преузеће од Џозефа Магвајера, који је на челу обавештајне службе од оставке Дена Коутса, бившег републиканског сенатора из Индијане.

Њујорк тајмс пише и да Гренел ову вест још није коментарисао, као ни Бела кућа.

Ипак, људи упознати са овим питањем подсећају да је председник у прошлости често мењао мишљење након што су се у медијима појавиле информације о избору чланова његовог кабинета.

Према закону, Магвајер своју привремену позицију мора да уступи до 12. марта. Након тога он може да се врати на чело Националног центра за борбу против тероризма, а могао би и да напусти владу.

Трамп може да изабере било ког званичника кога је одобрио Сенат да замени Магвајера на челу 17 обавештајних америчких агенција, међу којима се налазе Централнообавештајна агенција (ЦИА), Федерални истражни биро (ФБИ) и Национална безбедносна агенција (НСА).

Ричард Гренел је у среду демантовао постојање плана за "брзо решавање" косовског питања.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво