Етиопија – од земље глади до двоцифреног економског раста

Када се помене Етиопија, многима је прва асоцијација на велику глад с којом се та земља суочила осамдесетих година и "лајв ејд концерт" одржан како би се помогло деци Етиопије. Екипа РТС-а боравила је у тој источноафричкој земљи, у којој живе и држављани Србије.

Ужурбаност, људи необичне лепоте, куће од картона, али и зграде од којих неке имају и више од 60 спратова, први су утисци по доласку у Адис Абебу.

Реакције на чињеницу да смо из Србије, углавном су исте. Сви спомињу Новака Ђоковића и Немању Видића.

Смештена на такозваном "рогу Африке" са преко 110 милона становника, Етиопија последњих десет година бележи двоцифрен економски раст.

"Знамо да Србија има добре фабрике за пољопривредну механизацију, што је Етиопији потребно, јер желимо да наставимо да развијамо насу пољопривреду. Етиопија за Србију може бити извор робе, као сто је кафа, али и посебан органски мед који прави афричка пчела. Отворени смо за улагања јер се инвестациона клима због реформи од 2018. јако побољшала", рекао је председник Привредне коморе Етиопије Шибеши Бетамаријам.

Више од 40 одсто људи припада Етиопској православној цркви. Хришћанство је у Етиопију дошло у четвртом веку.

Црква Свете тројице у Адис Абеби је један од најзначајних православних храмова у Етиопији.

Храм је посебан и зато што су у његовој крипти сахрањени цар Хајле Селасије и његова супруга Менен.

Осим наших држављана којих у Етиопији има око двадесет, радо виђени гости у амбасади Србије у Адис Абеби су и Етиопљани, који су некада студирали у нашој земљи.

"Кад сам живео и студирао у Новом Саду осећао сам се као лала! Ставрно сам живео као принц и када сам се вратио тешко ми је било што сам оставио Нови Сад", навео је гинеколог Гирма Алмачени.

Бивши студенти често долазе на пријеме у амбасади Србије.

"Ми користимо сваку прилику да их позовемо и да разговарамо о нашој земљи било да је то за Дан државности Србије било да је у питању неки други културни догађај у нашој амбасади", рекао је амбасадор Србије у Етиопији Александар Ристић.

И спорт спаја две земље. Осим маратона, омиљени спорт Етиопљана је и фудбал. На челу познатог фудбалског клуба Свети Ђорђе је човек из Србије.

Недавном победом над вечитим ривалом Кофијем, овај тим предвођен Срђаном Живоиновим доспео је на високо друго место фудбалске лиге ове источно-афричке земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво