Стејт департмент: САД забринуте због могућег ширења коронавируса у Северној Кореји

САД су "озбиљно забринуте" због могућег утицаја ширења коронавируса у Северној Кореји и спремне су да помогну америчким и међународним организацијама у борби против тог вируса, саопштио је Стејт департмент.

"Ми снажно подржавамо и охрабрујемо рад америчких и међународних хуманитарних и здравствених организација у сузбијању ширења коронвируса у Северној Кореји", саопштила је портпаролка Морган Ортагус, пренео је Ројтерс.

Саопштење је уследило након што је Црвени крст позвао на хитно ослобађање Пјонгјанга од санкција како би се Северној Кореји помогло да спречи ширење вируса.

САД су спремне да ефикасно олакшају дистрибуцију помоћи ових организација, додаје се у саопштењу Стејт департмента.

У Северној Кореји до сада није званично потврђен ниједан случај новог коронавируса (ковид-19), али је та земља ставила у карантин одређени број људи након што су имали сличне симптоме.

Севернокорејски медији описали су борбу против вируса као ствар националне егзистенције, због чега су готово затворили саобраћај преко границе.

У тој земљи је забрањен улазак страних туриста, интензивиране су провере на аеродромима, лукама и другим улазима у земљу, а мобилисано је око 30.000 здравствених радника да контролишу грађане и изолују оне са симптомима, преноси АП.

Северна Кореја је нешто раније саопштила да ће увести једномесечни карантин за све посетиоце из иностранства, као и за оне за које се сумња да имају коронавирус.

Званична Корејска централна новинска агенција навела је да је одлука о продужењу карантина на 30 дана заснована на истраживањама која сугеришу да период инкубације вируса може трајати чак 24 дана, пренео је АП.

Стручњаци кажу да би епидемија у Северној Кореји могла бити страшна због хроничног недостатка санитетског материјала и лоше здравствене инфраструктуре.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво