Крај једне ере – Велика Британија више није део ЕУ

Брегзит се догодио – Велика Британија више није у Европској унији. Виртуелни сат на резиденцији британског премијера означио је у поноћ крај чланства у ЕУ и почетак нове етапе у животу те државе и њених грађана.

После 47 година Велика Британија више није чланица ЕУ, а присталице Брегзита на Парламентарном скверу у Лондону славе "повратак независности". Премијер Борис Џонсон обећава нови почетак.

После три и по године од када је већина британских грађана 2016. године одлучила да њихова земља напусти ЕУ у Бриселу је у тишини спуштена застава Велике Британије.

Без фанфара и званичника ЕУ, праћена само звуком блица са апарата фото-репортера. ЕУ губи 15 одсто своје економије, највећег војног потрошача и престоницу светског капитала – Лондон.

У граду на Темзи другачија слика, свечарски су осветљене све зграде владе окићене заставама. Дан Брегзита обележиле су колоне веселих присталица Брегзита док је у ишчекивању поноћи зграда Парламента била обасјана у бојама британске заставе.

У Шкотској сасвим друга песма. Док многи Шкоти жале због изласка Велике Британије из ЕУ, премијерка Шкотрске Никола Стерџен поручује да и даље жели референдум о независности током ове године али да се то можда неће догодити пре избора за шкотски парламент 2021. године.

Стерџен је рекла да је Брегзит "кључни моменат" за Шкотску и Уједињено Краљевство, при чему многи Шкоти осећају "стварну и дубоку тугу али и гнев".

Британију сада чега период адаптације, али и финализирање новог, пре свега трговинског споразума са ЕУ.

До краја прелазног периода грађани неће осетити веће промене. Моћи ће да путују у Европску унију и у њој раде, примају пензије, користе здравствене књижице и пасоше за кућне љубимце. Трговинске баријере неће се подићи, а Британија ће наставити да уплаћује новац у европски буџет. 

Док, како премијер Џонсон каже, Британце чега нова ера, поставља се питање може ли Горди Албион да досегне Шекспирове стихове:

"Ово је краљевство где су престоли краљева, ово презрено острво, ова земља величанства, седиште Марса, други Рај...
Ову тврђаву је природа изградила за себе, против пошасти и рата,
Ова група сретних људи, овај мали свет,
Овај драгоцени камен смештен у сребрном мору...".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво