Макрон и Меркелова упозоравају Велику Британију

Председник Француске Емануел Макрон упозорио је Велику Британију да након Брегзита не може очекивати да буде третирана на исти начин као у време када је била део Европске уније. Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да, што се Британци буду више удаљавали од услова јединственог европског тржишта, више ће се мењати и односи са ЕУ.

Брегзит, излазак Британије из ЕУ предвиђен за вечерас у 11 по локалном временупредставља историјско звоно на узбуну, које Европску унију мора да примора да постане боља него што је сада, изјавио је Емануел Макрон у телевизијском обраћању.

"Ово је тужан дан, али и дан који нас мора натерати да ствари почнемо да радимо на другачији начин", рекао је Макрон.

Осудио је "лажи, преувеличавања и упрошћавања" које су обележиле кампању за Брегзит 2016. године.

Председник Француске упозорио је Велику Британију да, иако жели да успостави са њом блиске односе након Брегзита, не може очекивати да буде третирана на исти начин као у време када је била део Европске уније.

"Не можете бити и унутар и ван," поручио је Макрон.

Меркел: Европа ће бранити своје интересе

Немачка жели да и после Брегзита остане близак партнер и пријатељ Велике Британије, али ће Европа бранити своје интересе, а посебно интегритет јединственог тржишта у тешким преговорима који следе, поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Истакла је да излазак Велике Британије из Европске уније представља дубоки рез за Немачку и целу Европу и оценила да преговори о будућим трговинским односима неће бити лаки, а имала је и упозорење за Британце.

"Што се Британци буду више удаљавали од услова јединственог европског тржишта, више ће се мењати наши односи", рекла је Меркелова, преноси АФП.

Немачка канцеларка је истакла да Европска унија има снажан утицај у свету и да је одлучна да настави успешну причу са преосталих 27 чланица.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво