Лајен: Сутра почиње ново поглавље за ЕУ

На церемонији у Бриселу обележена је ратификација Споразума о раздруживању са Великом Британијом. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће ЕУ од 1. фебруара желети да има најбоље могуће односе са Лондоном, али да ти односи никада неће бити тако добри као што је чланство. Увек ће постојати разлика јер, како је нагласила, припадање Европској унији има своје значење.

Председници Европске комисије, Европског савета и Европског парламента су на заједничкој церемонији у Бриселу обележили ратификацију Споразума о раздруживању са Великом Британијом.

Уједињено Краљевство у поноћ и званично престаје да буде чланица ЕУ. То је прва земља чланица која се, после готово полувековног чланства, повукла из Уније.

На церемонији у Бриселу, председници европских институција поручили су да ће ЕУ и даље бити јединствен, јак, оптимистичан и позитиван пројекат.

"Имамо помешања осећања. Није срећан тренутак када неко одлази. Али ми смо отворили ново поглавље и сву своју енергију ћемо посветити изградњи јаче и амбициозније ЕУ", истакао је председник Европског савета Шарл Мишел.

ЕУ званичници су указали да се "изазови и могућности" ЕУ неће променити због Брегзита.

Унија ће у наредном периоду највише посла имати у области дигитализације, климатских промена, миграција и јачању партнерстава широм света, наглашавају у Бриселу.

"Искуство нас је научило да снага не лежи у изолацији већ у јединству. Нигде на свету не можете наћи 27 нација од 440 милиона људи који говоре 24 различита језика и који се ослањају једини на друге, раде и живе заједно. То се није догодило случајно, већ је засновано на вековима заједничке историје, деценијама заједничког искуства и одлучности да се обликује заједничка будућност", закључила је Урсула фон дер Лајен.

Након изласка Велике Британије из ЕУ наступа период транзиције. То подразумева да ће Велика Британија до 31. децембра 2020. године остати чланица јединственог ЕУ тржишта и царинске уније.

Европска комисија следеће недеље требало би да усвоји и представи директиве за преговоре о будућим односима са Британијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво