Британци спремни за Брегзит: ’Ладни као шприцер идемо даље

Тачно 1.317 дана после референдума, Уједињено Краљевство напушта Европску унију. Сат на фасади Даунинг стрита 10 откуцава минуте до, како то премијер Борис Џонсон карактерише, "повратка суверенитету". Но, за обичне грађане толико очекивани дан је потпуни антиклимакс.

У 11 сати увече по локалном времену неће се огласити Биг Бен да обележи Брегзит. Чувени сат се већ годинама реновира. Рестауратори су на стављање древног сата у погон пре времена ставили цену од пола милиона фунти. Донацијама из 56 земаља сакупљене су 272.000 фунти што је недовољно.

Уместо тога, пројекција сата покрива фасаду резиденције премијера (Даунинг стрит бр. 10) и откуцава минуте до, како то премијер Борис Џонсон карактерише, "повратка суверенитету".

Свечарски су осветљене и све зграде владе, а на сваком јарболу на Парламентарном скверу вијоре се британске заставе. Сам Џонсон обратиће се нацији када буду утихнули откуцаји виртуелног сата. Тај говор свакако ће бити круна његове досадашње политичке каријере – човека који је осмислио и реализовао Брегзит.

Већ сутра ујутру у оптицај ће бити пуштене кованице од 50 пенија са натписом "Мир, просперитет и пријатељство међу народима". Противници Брегзита најављују да их неће ставити у џеп.

Пут ка Брегзиту поделио је породице. Коштао је каријере два премијера – Дејвида Камерона и Терезу Меј, осам министара и десет пута толико посланика.

Шта се сутра мења, а шта остаје исто? 

До краја прелазног периода грађани неће осетити веће промене. Моћи ће да путују у Европску унију и у њој раде, примају пензије, користе здравствене књижице и пасоше за кућне љубимце. Трговинске баријере неће се подићи, а Британија ће наставити да уплаћује новац у европски буџет.

Сутра ујутру из канцеларија се селе државни службеници који су преговарали развод са Европском унијом. У њихове фотеље седају нови преговарачи, који треба да исцртају контуре нових, пре свега трговинских односа са Бриселом.

Тек када нови споразум буде постигнут, почеће истински Брегзит. Влада верује да би договор могао да буде финализован до 31. децембра.

За разлику од претходних, овај кабинет има удобну парламентарну већину да то и спроведе. Од сутра се из оптицаја полако повлаче црвени пасоши, које ће заменити традиционални плави.

Европски парламент напустиће британски посланици, а тираде Најџела Фаража пред тим телом селе се у историју. Британски премијери учествоваће на европским самитима само по позиву.

Ипак, десиће се и нешто непредвиђено. Европска унија, или барем њени делови, могли би да постану уточиште за британске криминалце, јер од сутра више не важи споразум о екстрадицији. Немачка је потврдила да Британији неће изручивати никога. Словенија тврди да је све то прекомпликовано, а многе државе немају званични коментар.

За обичне грађане, толико очекивани дан је потпуни антиклимакс. Насловним странама доминирају вести о ширењу коронавируса, најновијим активностима принца Вилијама и принцезе Кејт, које се чине срачунате да засене Мегзит – излазак принца Харија и Меган Маркл из британске краљевске породице.

У новинама се може више прочитати о предстојећој додели Оскара и опозиву Доналда Трампа него о Брегзиту. Зашто? Зато што се за Британце Брегзит догодио на децембарским изборима.

Убедљива победа конзервативаца учинила је излазак из Европске уније извесним. Драмска тензија, која је месецима диктирала циклус вести, издувала се као балон, а уредници су се окренули новим темама.

Већина грађана и не примећује да су са рафова самопослуга нестали скоро сви европски производи. Скоро неприметно су их заменили артикли из Комонвелта или Јужне Америке. То је само једна назнака колико су припреме за Брегзит биле темељне и свеобухватне. За сада све иде као по лоју и нација, измучена од неизвесности, нема никаквих примедби. До првог проблема.

Шта предстоји?

Осим преговора о новим односима са Европском унијом, предстоје и преговори о слободној трговини са Сједињеним Државама.

Зато се и очекује да трговина буде реч године, а то је реч коју Британци добро знају. Први лакмус тест биће вредност фунте у тренутку Брегзита, јер је британска валута до сада флуктуирала на сваку, чак и најмању, промену политичког и економског пулса земље.

Лондонски Сити такође се спрема – за битку за очување статуса глобалног финансијског епицентра. Но, уз све то, за сада све протиче у духу британске максиме "Keep cool and carry on", која би се могла најбоље превести као: "’Ладни као шприцер идемо даље".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво