Трамп: Волео бих да Болтон и Помпео сведоче, али је то безбедносни ризик

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да би више волео дуже суђења за опозив, како би садашњи и бивши званичници администрације могли да сведоче. Oценио да би њихово појављивање у улози сведока представљало опасност за националну безбедност.

Трамп је на конференцији за новинаре у Давосу, где учествује Светском економском форуму, рекао да је на Сенату да одлучи како ће се процес водити, али да би лично волео да бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон и државни секретар Мајк Помпео сведоче, преноси Ројтерс.

"Проблем са Болтоном је што је то проблем националне безбедности. Он зна неке од мојих мисли, зна шта мислим о лидерима. Шта ће се десити ако открије шта мислим о одређеном лидеру, а то није баш позитивно", рекао је Трамп, који тврди и да би Помпеово сведочење било ризично.

Амерички Сенат усвојио је синоћ правила о вођењу поступка за опозив председника Доналда Трампа, укључујући одлагање дебате о позивању сведока све до средине суђења.

Представнички дом, у ком су демократе у већини, опозвао је Доналда Трампа по два основа.

Први је да је искористио положај како би извршио притисак на Зеленског да истражи Џоа Бајдена, бившег потпредседника САД-а који важи за једног од његових озбиљнијих противкаднидата на новембарским изборима. Други основ су наводне опструкције Конгреса у истрази коју је спровело то тело.

Одлука о смени у Сенату се доноси двотрећинском већином и Трамп је четврти амерички председник који је суочен са том могућношћу.

Ни један председник у америчкој историји није смењен као директан резултат процеса опозива.

Ричард Никсон је поднео оставку, док су Ендрју Џонсон и Бил Клинтон опозвани у Представничком дому, али се у Сенату гласало против њихове смене.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво