Опозив Трампа пред Сенатом – расправа о сведочењу "председникових људи"

У Америчком сенату у току је процес опозива председника Трампа. Сенатори тренутно расправљају о процедури коју је јуче објавио лидер републиканске већине Мич Маконел. Том процедуром, како тврде демократе, републиканци покушавају да убрзају процес и председника Трампа ослободе одговорности без могућности изношења доказа и исказа сведока који могу да потврде председникову кривицу.

Правилима које је представио Мич Маконел и о којима ће се Сенат данас изјаснити, предвиђено је да тим демократских тужиоца и тим одбране председника Трампа имају 24 сата у два дана да представе своје аргументе, после чега ће уследити респрава која ће трајати 16 сати.

Када је реч о додатним документима и потенцијалним сведоцима, Сенат мора да се изјасни о сваком појединачно и за одобрење је потребна натполовична већина коју демократе немају.

Лидер сенатске мањине Чак Шумер сматра да су правила постављена тако да америчка јавност никада не сазна истину о томе шта је председник Трамп заиста учинио.

"Тражили смо четири чињенична сведока и три специфична сета релевантних докумената. Сведоци нису демократе, они су председникови људи, његови највиши саветници које је он именовао. Сваки досадашњи процес опозива председника у нашој историји укључивао је и сведоке", каже Шумер.

Лидер сенатске већине Мич Маконел сматра да су демократе имале довољно времена да изнесу доказе у доњем дому Конгреса, али да нису доказали ништа.

"Представнички дом је искористио своје време. Сада је све у рукама Сената. Време је да ово поносно тело оправда смисао због којег је основано", сматра Маконел.

Да би позвали сведоке, демократама су потребна четири гласа својих умеренијих републиканских колега, којих има, али је питање да ли су спремни да одустану од гласања по страначкој линији како је било од самог почетка процеса опозива председника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво