Формално почео процес опозива Доналда Трампа

Процес опозива председника САД Доналда Трампа у Сенату је формално почео, пошто је Представнички дом у среду изгласао да се резолуција формално упути у горњи дом Конгреса и пошто су именовани чланови Представничког дома који ће заступати ту резолуцију у даљем поступку.

Како преноси Глас Америке, чланови Представничког дома, такозвани "менаџери", церемонијално су унели резолуцију о опозиву у Сенат. Та резолуција ће имати улогу "оптужнице" у даљем процесу против Доналда Трампа.

После уношења резолуције, вођа седмочланог тима демократских "менаџера" Адам Шиф прочитао је њен садржај наглас. Представнички дом је у децембру изгласао опозив председника због злоупотребе положаја и опструкције Конгреса.

Седницом ће привремено председавати најстарији посланик републиканске већине, конгресмен Чак Гресли.

Пошто је наглас прочитана резолуција о опозиву, Сенат је формално прихватио, а у наставку следи полагање заклетви председавајућег судије и поротника.

Председавајући Врховног суда Џон Робертс положиће заклетву током дана, а потом се очекује да то уради и стотину сенатора.

Суђење Доналду Трампу би требало да почне у уторак, 21. јануара.

Суђење председнику није кривични процес, нити су потенцијалне санкције кривичне.

Резолуција о опозиву је "оптужница" коју ће заступати "менаџери" Представничког дома који имају улогу тужилаца. Бела кућа има своју одбрану – председника Трампа заступаће адвокати Пет Сиполони и Џеј Секулов.

Сенатори су поротници, а процесом председава председник Врховног суда.

Правила суђења одређује већина, па ће тако и сада републиканци одлучивати о томе да ли ће на суђењу бити извођени и сведоци, на чему демократе инсистирају. Да би се усвојила правила потребна је проста већина од 51 гласа.

Трампов бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон је наговестио да би се одазвао обавезујућем позиву за сведочење из Сената.

Председник може бити разрешен дужности ако за то гласа две трећине (67) од стотину сенатора, што је мало вероватно јер већину у Сенату имају републиканци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво