Иранци признали: Грешком смо оборили украјински авион

Војска Ирана потврдила је да је "ненамерно, због људске грешке" код Техерана оборила украјински авион са 176 путника и чланова посаде.

Иранска војска је у саопштењу навела да је авион у ком је било 176 људи оборен због "људског фактора", јер је авион ниско прелетао осетљиву област Иранске револуциноарне гарде у близини аеродрома.

Такође, наводи се да ће починиоци одговарати за ово дело. Војска је упутила извињење и поручила да ће усавршити своје системе како се овакве трагедије не би поновиле.

Да је авион грешком оборен потврдио је на Твитеру и председник Ирана Хасан Рохани, указујући да је реч о "неопростивој грешци".

"Ово је тужан дан. Прелиминарни закључци интерне истраге Оружаних снага: људска грешка у време кризе изазване америчким авантуризмом довела је до катастрофе", написао је на Твитеру ирански шеф дипломатије Мохамед Џавад Зариф. 

Зариф је упутио саучешће и извињење породицама жртава. 

Украјински авион са 176 путника и чланова посаде полетео је у среду ујутру у 6.15 са аеродрома "Имам Хомеини" неколико сати пошто су из Ирана балистичким ракетама бомбардоване две војне базе у Ираку где су смештени амерички војници.

Бомбардовање је изведено као одмазда за амерички ракетни напад у којем је 3. јануара на аеродрому у Багдаду убијен командант Иранске револуционарне гарде, генерал Касем Солејмани.

Пад авиона нико није преживео, а на лету су се налазили већином ирански и канадски држављани који су се враћали за Канаду после празника проведених у Ирану.

Испрва је Иран одбацио сваку могућност да је украјински авион оборен тврдећи да је у питању квар мотора.

Међутим, после неколико дана појавили су се снимци на којима се види тренутак када пројектил са земље погађа авион.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво