Избори у Великој Британији: Убедљива победа Џонсона, Корбин више неће водити лабуристе

На ванредним парламентарним изборима у Великој Британији, Конзервативна партија освојила је апсолутну већину места у парламенту, на основу до сада избројаних гласова, рекао је премијер Борис Џонсон, наводи Ај-Ти-Ви, преноси Ројтерс. Пројекције указују да ће торијевци добити 368 места, а било је потребно 326. Убедљива победа конзервативаца показује да су они преузели многе делове земље, досадашња упоришта лабуриста, поред осталог у Велсу, Мидлендсу и на северу земље.

Како тврде у изборном штабу торијеваца резултат је убедљивији него што су се надали.

Изборна победа омогућиће влади да спроведе Брегзит и да Британија наредног месеца и званично напусти Европску унију, поручио је у својој изборној јединици премијер Џонсон.

Након остварене победе Џонсон је рекао је да ће Велика Британија напустити Европску унију до 31. јануара.

"Ми ћемо спровести Брегзит на време, до 31. јануара. Ту нема ако, али, нити можда", истакао је Џонсон.

У Шкотској је тамошња Национална партија била убедљива и освојила далеко највише гласова, а на четвртом месту на националном нивоу је Либерално-демократска партија.

Либералне демократе саопштиле су да ће изабрати новог лидера следеће године, након што је председница те странке Џо Свинсон изгубила место у Парламенту.

"У недељама које су пред нама изабраћемо новог лидера, а наша партија ће наставити да буде месо окупљања за све оне који верују у земљу у којој свако има шансу да напредује у животу", наводи се у саопштењу.

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да су конзервативци освојили апсолутну већину у Парламенту, према досадашњем броју до сада избројаних гласова.

Према званичним изборним анкетама, конзервативци би могли да освоје 368 места, од укупно 650, наводи Ројтерс.

"У овом тренутку чини се да је нација конзервативној влади дала снажан нови мандат да спроведе Брегзит и не само то већ и да уједини земљу да би она могла да крене напред, усредсреди се на приоритете британског народа, а пре свега на национални здравствени систем. Упослићемо 50.000 медицинских сестара и 6.000 лекара, изградити 40 нових болница. Пре свега бих се захвалио народу Британије што је изашао на ове децембарске изборе које нисмо желели, али за које се испоставило да су били историјски", навео је Борис Џонсон.

Према његовим речима, то новој влади даје шансу да, поштујући демократску вољу британског народа, промени земљу набоље и ослободи потенцијал целог народа.

Корбин: Брегзит поништио нормалну политичку дебату

Лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин навео je да је ово очигледно била ноћ великог разочарања за лабуристе због резултата које су остварили на изборима.

"Брегзит је толико поларизовао и поделио расправе у Британији, он је поништио нормалну политичку дебату и признајем да је то допринело резултатима Лабуристичке партије у целој земљи. Желео бих такође јасно да кажем да нећу предводити партију на било којим наредним изборима", истакао је Корбин.

Разговараће, како је напоменуо, унутар партије о томе да сада уследи процес размишљања о резултатима и о политици странке у будућности.

"Предводићу партију у том периоду како бих осигурао такву расправу и да бисмо кренули у сусрет будућности", навео је Корбин.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво