НАТО: Руске агресивне акције претња евроатлантској безбедности

Челници НАТО-а оценили су на самиту у Вотфорду код Лондона да руске "агресивне акције" представљају претњу евроатлантској безбедности, као што и све већи утицај Кине представља прилику и изазов за савез.

У саопштењу након кратког самита, 29 лидера НАТО-а је поново потврдило трајну трансатлантску везу између Европе и Северне Америке и споразум о узајамној одбрани у којем се напад на једну чланицу сматра нападом на све, пренео је Ројтерс.

Они су, такође, позвали генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да започне процес разматрања будућности Алијансе. 

На конференцији за новинаре након самита, Столтенберг је поручио да се НАТО залаже за дијалог и боље односе са Русијом, као и да је убеђен да би Кина требало да буде део будућих преговора о ограничењу или смањењу наоружања.

Столтенберг је изјавио да је Турска блокирала план НАТО-а да ојача одбране балтичких држава и Пољске против Русије.

Лидери земаља чланица, како је навео, нису разговарали о војсци сиријских Курда, које Турска сматра терористичком организацијом.

Уочи самита, Турска је одбила да прихвати план за балтичке земље и Пољску док не добије већу подршку за борбу против сиријских Курда.

Меркелова најавила разговар с Путином о протеривању дипломата

Немачка канцеларка Ангела Меркел је, на заједничкој конференцији за новинаре са америчким председником Доналдом Трампом, најавила да ће разговарати са руским председником Владимиром Путином о протеривању двоје руских дипломата из Берлина.

Меркелова је рекла да Русија није подржала истрагу коју је Немачка водила у том случају.

Међутим, немачка канцеларка је напоменула да верује да протеривање неће утицати на преговоре са Русијом око Украјине.

Што се тиче односа ЕУ и САД, оценила је да су шансе да се превазиђу разлике у трговини побољшале након што је на дужност председника Европске комисије ступила конзервативка Урсула фон дер Лајен.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво