Блокиран ауто-пут који води до Барселоне, каталонски лидер тражи амнестију

Стотине студената и јавних службеника окупило се на протестима у Барселони, али и у другим каталонским градовима после изрицања затворских казни сепаратистичким лидерима те шпанске покрајине.

Присталице каталонске независности су након изрицања пресуде изашле на улице Барселоне, Ђироне, Љеиде, Тарагоне и Манресе.

Јавни службеници су изашли испред зграда предузећа, а блокиране су и три главне улице Барселоне. Демонстранти држе натписе: "Слобода за политичке затворенике".

Грађани узвикују и слоган "Учинићемо то опет", слоган који, иначе, користе они који се залажу за нови референдум о независности.

Протести у Тарагони блокирали су ауто-пут А-7, који води до Барселоне, али и неколико регионалних путева.

И железнички саобраћај на ободу Ђироне био је прекинут, али је поново успостављен.Хиљаде људи окупило се у знак протеста и испред главног улаза на аеродром у Барселони а неколико десетина је заузело и аеродромски терминал.

Најмање 20 летова је отказано због протеста, саопштили су званичници аеродрома.

На снимцима са аеродрома види се да је полиција против демонстраната употребила пендреке а неки од њих су и ухапшени.

Шпански Врховни суд је осудио девет бивших каталонских лидера на затворске казне од девет до 13 година, због њихове улоге у неуспелом проглашавању независности Каталоније 2017. године.

Троје преосталих оптужених проглашени су кривим само за непослушност и нису добили затворске казне.

Осуђени лидери позивају на наставак борбе

Осуђени су преко друштвених мрежа поручили да настављају своју борбу. Ориол Жункерас је после изрицања пресуде рекао да "нема друге опције до да се изгради нова држава".

"Девет година затвора неће утицати на мој оптимизам. Каталонија ће бити независна ако будемо упорни", поручио је осуђени Жорди Санчез.

Актуелни каталонски лидер Ким Тора позвао је на амнестију и затражио разговор са краљем Фелипеом Шестим и премијером Шпаније Педром Санчезом.

"Захтевамо ослобађање политичких затвореника и оних који су у егзилу. Захтевамо амнестију за све против којих се води процес", навео је Тора у телевизијском обраћању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво