Протести Курда широм Европе, палили фотографије Ердогана

Десетине хиљаде Курда демонстрирало је широм Европе против турске војне офанзиве на северу Сирије, а протести су одржани у Француској, Грчкој, Немачкој, Аустрији, Швајцарској.

У Келну се окупило 10.000 људи који су носили заставе са симболима курдске Јединице за народну заштиту и Рожаве, односно Сиријског Курдистана, захтевајући окончање турске офанзиве, увођење зоне забране лета и обуставу продаје оружја Турској, преноси Дојче веле, напомињући да Немачка има највећу курдску дијаспору на свету.

Демонстрантима су се прикључиле немачке левичарске групе, а Курди су протестовали и у другим градовима, укључујући Хамбург, Берлин и Минхен.

"Заједно као једно, курдски народ је уједињен", узвикивали су у Келну демонстранти који су турског председника Реџепа Тајипа Ердогана називали "терористом" и "убицом деце".

Неколико хиљада Курда и активиста левице демонстрирали су и у Солуну и Атини.

У Солуну се окупило око 1.000 демонстраната који су палили фотографије турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и носили транспаренте са натписима: "Где су УН?".

Сцене паљења фотографија поновиле су се и испред турског конзулата који су обезбеђивале полицијске снаге.

У грчкој престоници Атини, према проценама полиције, окупило се до 2.000 Курда и других активиста који су марширали до турске амбасаде, али их је полиција спречила да се приближе згради.

Они су носили курдске заставе и транспаренте са натписом "Одмах зауставите инвазију", а једна група је запалила постер с ликом Ердогана, наводи Ројтерс.

Окупљени су се разишли после мирних протеста.

Како преноси АП, око 150 људи марширало је и до америчке амбасаде.

И у Паризу је протестовало на хиљаде грађана у знак подршке Курдима, а због турске операције у Сирији чија су мета курдска упоришта.

Учесници демонстрација одржаних на Тргу Републике у источном делу Париза упозорили су да би турска офанзива могла да доведе до оживљавања Исламске државе, преноси АП.

Протесте су организовале различите групе активиста, а поједини учесници носили су транспаренте на којима је писало "Ердоган једнако ИД".

Неке од критика односиле су се и на америчког председника Доналда Трампа због одлуке да повуче америчке снаге из Сирије, сматрајући да је то омогућило турску инвазију.

Протести су одржани и у Аустрији и Швајцарској, наводи АП. 

Курдске снаге у Сирији које су циљ офанзиве Турске, сматрају се веома битним у међународној борби против ИД.

Турска војска која курдске снаге сматра безбедносном претњом, саопштила је да је освојила кључни град који се налази на граници са Турском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво