Британска краљица суспендовала Парламент

Британска краљица Елизабета Друга одобрила је план премијера Бориса Џонсона да суспендује Парламент, саопштио је Државни савет Велике Британије.

У саопштењу се наводи да ће Парламент бити суспендован почевши од периода између 9. и 12. септембра, па све до 14. октобра, преноси Ројтерс.

"То је данашња наредба његовог височанства Савету да би Парламент требао да буде суспендован, не пре понедељка 9. септембра и не касније од 12. септембра, па све до 14. октобра", наводи се у саопштењу.

Влада Велике Британије раније је затражила од краљице да суспендује Парламент неколико дана након што се посланици врате на посао и само неколико недеља пре истека рока за Брегзит.

То значи да британски посланици вероватно неће имати времена да усвоје било какав закон који би могао да спречи премијера Џонсона да "извуче" Велику Британију из ЕУ без споразума 31. октобра.

У политичком систему Велике Британије привремена обустава рада Парламента назива се пророгација. Тај процес може да се догоди само уколико премијер саветује краљицу да то учини.

Како наводи Би-Би-Си, одлука да се то учини у садашњем тренутку је прилично контроверзна, будући да ће спречити посланике у Парламенту да испуне пун демократски потенцијал у процесу изласка Велике Британије из ЕУ. 

У међувремену, реаговали су представници британске опозиције и истакнуте личности – од оцена да је реч о државном удару до подношења тужби.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво