Борис Џонсон нови британски премијер

Конзервативна партија изабрала је Бориса Џонсона да предводи британску владу. Након што је изабран, Џонсон је поручио да ће спровести Брегзит до 31. октобра.

За Бориса Џонсона су гласала 92.153 торијевца, а за Џеремија Ханта 46.656 чланова Конзервативне партије.

Џонсон је после гласања рекао да "зна да ће неки људи довести у питање избор њега за премијера".

Циљ му је, каже, да спроведе Брегзит до 31. октобра и искористи све предности које излазак из ЕУ доноси, уједини земљу и победи лидера Лабуристичке партије Џеремија Корбина.

Џонсон се огласио и на Твитеру, захваливши се за "невероватну част" која му је указана и рекавши да је "време кампања завршено".

И док преговарач ЕУ у процесу Брегзита Мишел Барније поручује да се "радује конструктивној сарадњи са Џонсоном", Корбин истиче да премијера треба да бира народ на изборима.

"Борис Џонсон нема подршку наше земље", рекао је лидер лабуриста и истакао да би излазак из ЕУ без договора значио губитак радних места, раст цена и претњу по здравствени систем.

Досадашња премијерка Тереза Меј честитала је на Твитеру Џонсону, поручивши да Конзервативна партија мора да ради на томе да "држи Џеремија Корбина даље од владе".

Борис Џонсон, нови лидер Конзервативне партије и Владе Британије, познат је по томе што је био градоначелник Лондона, водећа личност референдумске кампање 2016. године, која је подржавала Брегзит, као и шеф британске дипломатије.

Северноирска ДУП подржава владу са Џонсоном

Десет посланика северноирске Демократске унионистичке партије наставиће да подржава британску владу и пошто Борис Џонсон постане премијер, рекла је лидерка ДУП-а Арлен Фостер.

Фостерова наводи да поверење и споразум конзервативаца и ДУП-а остаје на снази, преноси Ројтерс.

Како је додала, две странке ће уочи почетка новог заседања парламента одржати планирани састанак ради анализе споразума.

Фостерова је рекла да је разговарала са Џонсоном и честитала му избор као и да очекује да ће он ускоро посетити Северну Ирску.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво