Аустралијска полиција упала у јавни сервис

Полиција је упала у седиште Аустралијског јавног сервиса, због текстова о наводном недоличном понашању аустралијских снага у Авганистану.

Службеници су дошли у јавни сервис (АБЦ) са налозима за претресање два новинара и уредника вести, преноси Би-Би-Си.

Истрага је покренута због серије истраживачких текстова из 2017. године, познате као Авганистански досијеи, у којима су "откривене тврдње о незаконитим убијањима и недоличном понашању аустралијских специјалних снага у Авганистану".

Еј-Би-Си је 10. јула 2017. године објавио те досијее.

Водећи синдикат новинара изјавио је да су претреси "узнемирујући образац напада на аустралијску слободу медија".

"Ово је заиста нешто што никако не желимо да видимо, против чега морамо да устанемо и спречимо да се икада понови. То није Аустралија коју познајем, а репортер сам јако дуго. То је нечија приватна одлука. Наши новинари су урадили сјајан посао извештавајући о понашању аустралијских трупа у Авганистану. То је било у јавном интересу, а понекад се морају објавити тешке и непријатне истине'', каже директор Еј-Би-Сија Крег Макмартри.

Челник Еј-Би-Сија Дејвид Андерсон изјавио је да рација "изазива легитимну забринутост за слободу штампе".

"Еј-Би-Си стоји иза својих новинара, штитиће њихове изворе и наставиће да ивештава без страха или наклоности према питањима националне безбедности и обавештајних података када постоји јасан јавни интерес", рекао је Андерсон.

Уредник вести Еј-Би-Сија Гавен Морис бранио је двојицу новинара који су заједно са њим именовани у налогу за претрес.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво