Политико: Асанж неће одговарати због објављивања тајних алатки ЦИА

Америчко државно тужилаштво одлучило је да не подигне оптужницу оснивача Викиликса Џулијана Асанжа због његове улоге у откривању појединих тајних алатки ЦИА за шпијунирање, јавља бриселско издање сајта Политико, позивајући се на наводе америчког званичника и још две особе упознате са случајем.

Такав потез изненадио је стручњаке за националну безбедност и поједине бивше званичнике, с обзиром на недавну одлуку тужилаштва да оснивача Викиликса оптужи за кршење Закона о шпијунажи, наводи Политико.

Из одлука америчких власти произилази да Асанж неће бити оптужен за објављивање једног од најмоћнијих дигиталних кодова за хаковање уређаја – "Трезор 7" (Vault 7).

То је довело до тога да поједине алатке постану бескорисне за ЦИА и обезбедило приступ тим алаткама страним шпијунима и хакерима.

Како наводи Политико, амерички тужиоци су за овакву одлуку узели у обзир више фактора.

Америчке власти улазе у временски теснац како би издејствовале Асанжово изручење САД, пошто су по закону дужне у року од 60 дана изнесу додатне доказе од прве оптужнице која је поднета у марту.

Њоме се Асанж терети да је помагао бившем војном обавештајном аналитичару Челси Менинг да хакује рачунаре војске САД.

Такође, тужиоци су забринути због осетљивости материјала "Valut 7", наводи званичник који је био укључен у одлучивање о подизању оптужнице против Асанжа.

Експерти сматрају да би вођење расправе на суду о поверљивом предмету могло да доведе до откривања нових тајни ЦИА.

ЦИА никада није потврдила истинитост докумената који су процурили у јавност, иако велики број аналитичара сматра да су аутентични.

Џулијан Асанж налази се у лондонском затвору Белмарш где служи казну од 50 недеља због кршења услова кауције. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво