Блиски исток не мирује - киша ракета на Израел после напада на појас Газе

У Израелу су током ноћи настављени ракетни напади. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се након напада на највећи град на југу земље Бесер Схева. Један Израелац је погинуо, а четворица су рањена. На другој страни – четворица Палестинаца су погинула, укључујући мајку и њену бебу. Нетанјхану наредио да се појачају напади.

Страни медији јављају да је "киша" ракета пала на Израел након што су израелске снаге одбране започеле ваздушне нападе и тенковска дејства против Хамаса и циљева Исламског џихада у појасу Газе.

Ракетни напади настављени су након 14 узастопних сати ракетирања, у једном од најжешћих сукоба између Израела и Палестине у протеклих неколико недеља.

Јутрос је погинуо један цивил у Израелу и два палестинска војника, а према палестинским изворима, међу погинулима у појасу Газе је и мајка са 14-месечном бебом.

Баражна палестинска ватра је почела јуче поподне, а испаљено је 250 ракета, саопштила је израелска војска. 

Велики број палестинских ракета је оборила израелска противваздушна одбрана, Гвоздена купола.

Већи број кућа у Израелу је уништен, а многи становници су побегли у склоништа.

Као одговор на то, Израел је гађао 120 циљева у појасу Газе који припадају радикалном Хамасу и Исламском Џихаду. Те организације власти у Јерусалиму оптужују за ракетирање Израела. 

"Чули смо у вестима да је уништена зграда у којој је била наша продавница. Дотрчали смо овде као и сви ови људи. Све смо изгубили. Све намирнице. Ко ће нам то надокнадити? Ко ће надокнадити мојој мајци сав уложен новац", каже Јусуф ел Муфти, власник продавнице.

У израелским ваздушним нападима погођена је и зграда у којој се налазе просторије турске новинске агенције Анадолија.

Турска је позвала међународну заједницу да реагује а шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу каже да је реч о злочину против човечности.

Реаговала је и Европска унија. Из Брисела позивају да се ракетирање одмах заустави.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич наглашава да само политичко решење може окончати насиље".

Исламски џихад из појаса Газе запретио је да ће омести надметање за песму Евровизије које 14. маја почиње у Тел Авиву.

У Израелу борави и делегација Србије која ће представљати нашу земљу на овогодишњем Евросонгу.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво