Победа Социјалиста у Шпанији, у парламент улази и крајња десница

На парламентарним изборима у Шпанији, владајући социјалисти обезбедили су победу освојивши 29 одсто гласова. То им ипак неће бити довољно да самостално формирају владу. Највећи добитници су десничарска партија Вокс што је први пут од краја војне владавине седамдесетих година да таква странка улази у шпански парламент. На другом месту је Народна странка чији лидер је обећао да ће његова партија бити главна опозициона снага Социјалистима у парламенту.

Победа, али без потпуног славља. Иако су добили 122 места у парламенту од 350, колико их има у скупштини, Социјалисти ипак не могу бити потпуно задовољни јер ће морати да се формира коалициона влада.

Пред својим присталицама лидер те странке Педро Санчез казао је да су његови једини услови за формирање коалиције поштовање Устава и успостављање социјалне правде.

"Нећу постављати безбедносни кордон у разговорима", поручио је Санчез.

"Социјалистичка партија је добила опште изборе што значи да је будућност победила, а прошлост поражена. То је јасна порука. Тиме смо јасно показали шта желимо. Добили смо изборе и управљаћемо Шпанијом. Гледају нас и изван граница Шпаније, у Европи слушају шта причамо. Ми ћемо формирати проевропску владу како бисмо учврстили, а не ослабили и изнурили Европу", рекао је Санчез.

Велики пад у односу на протекле изборе доживела је некада владајућа Народна странка, сада другопласирана, освојивши само 16,7 одсто подршке Шпанаца, 66 места у парламенту према 137 на прошлим изборима.

Ипак, лидер странке Пабло Касадо каже да ће одговорно предводити опозицију и побољшати учинак у областима где је раније био лош.

"Желим да изразим најпре захвалност шпанским бирачима јер њих четири милиона и даље највише верује Народној странци, која ће бити главна опозициона снага десног центра. Честитам Социјалистима на победи. Надам се да ће они постићи споразум о фомирању коалиционе владе без потребе да траже подршку партија које су за независност Каталоније. Ипак, треба признати, резултат на овим изборима је веома лош, а Народна странка воли увек да побеђује", рекао је Касадо.

Лидер крајње десничарске странке Вокс, која је против мултикултурализма, феминизма и прекомерне миграције, Сантијаго Абаскал, еуфорично је прославио резултат уз конфете у бојама те партије - зелену и белу. Добили су 10 одсто подршке Шпанаца.

"Двадсет четири наша посланика служиће Шпанији и њеној слободи. Дведестет четворо ационалиста представљаће поносне Шпанце у скупштини и неће ћутати када законодавац крши Устав, када се смеје шпанској застави или покушава да уништи национално јединство", рекао је Абаскал. 

Једна од постизборних комбинација јесте и удруживање Социјалиста и левичарске партије Унидас Подемос који су добили 42 места у скупштини. Ипак, у том случају недостојаће 11 места за фомирање већине у парламенту, а то је 176 места. Одзив бирача је био 75 одсто, највећи у последње време а за 10 већи него на изборима 2016. године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво