Фотограф Горан Томашевић за РТС: Сад имам и "Пулицера"

Фотограф из Србије Горан Томашевић део је Ројтерсовог тима који је добио Пулицерову награду у области фотографије. У изјави за РТС Томашевић каже да му је једино та награда недостајала, као и да је до сада добио све азијске и европске награде за фотографију.

Горан Томашевић у изјави за РТС каже да је и сама кандидатура за "Пулицера" велика привилегија, као и да је он за ту награду био номинован и 2014. године за фотографије из Дамаска.

Ове године је награду добио за серију фотографија из Хондураса.

"То је серија фотографија о криминалним бандама које контролишу већи део Латинске Америке. Направљена је у граду Сан Педро Сула, који је први по стопи убистава у свету", навео је Томашевић.

Истакао је да је два пута боравио у Хондурасу, као и да је серија фотографија, међу којима је и награђана, направљена током другог боравка.

Додао је да су му дозволили да фотографише у затворима у тој држави.

"Две главне криминалне банде у тој области су ме пустиле да фотографишем", истакао је Томашевић.

Објаснио је да је до сада углавном фотографисао у Азији, Африци и на Блиском истоку, као и да је сада први пут то чинио у Латинској Америци.

"Велики изазов је био да направим причу на новом терену", нагласио је Томашевић.

Пулицерова награда је Ројтерсовом тиму, који је чинило 11 фотографа, припала у категорији Брејкинг њуз фотографије, на којима је приказан мигрантски талас из земаља средње и јужне Америке ка САД.

Горан Томашевић је рођен 1969. године у Београду. Каријеру је почео у листу Политика. За агенцију Ројтерс ради од 1996. године.

Више од 20 година фото-апаратом бележи сукобе широм света – са простора бивше Југославије, Ирака, Авганистана, Либије, Сирије, Египта, Јужног Судана, Конга, Мозамбика, Бурундија, Нигерије и других кризних подручја.

За најбољег фотографа агенције Ројтерс проглашен је четири пута. Лист Гардијан 2013. године прогласио га је за најбољег новинског фотографа на свету.

Тренутно живи у Истанбулу и шеф је фотографа агенције Ројтерс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво