Ухапшен Џулијан Асанж

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж спроведен је у полицијску станицу у Лондону након што му је Еквадор укинуо азил после седам година и одузео држављанство. САД траже изручење. Асанж тврди да није прекршио услове кауције. Проглашен је кривим јер је одбио да се преда.

Полиција наводи да је Асанж (47) ухапшен у Амбасади Еквадора након што је одбио да се преда, пише Би-Би-Си.

Њега су, затим, из полицијске станице у лисицама превезли до суда у Вестминстеру који га је прогласио кривим јер је прекршио услове кауције из 2012. године у вези са екстрадицијом Шведској због оптужби за силовање. Асанж се изјаснио да није крив. Прети му 12 месеци затвора због ове пресуде.

Иначе, наводна жртва силовања је затражила од шведских власти да поново отворе њен случај. 

Чланица Асанжовог правног тима Џен Робинсон рекла је претходно да је ухапшен не само због кршења услова кауције већ и у вези са захтевом САД за екстрадицијом. 

Британска полиција потврдила је да су Сједињене Државе затражиле екстрадицију Асанжа чим је ухапшен, јавља Ројтерс. 

САД, иначе, оптужују Асанжа за објављивање поверљивих војних и дипломатских докумената. Из њиховог министарства правде су саопштили да се суочава са потенцијалних пет година затвора због "завере са Челси Менинг 2010. године". Асанжов адвокат је рекао да би њему, у случају изручења, могао да буде угрожен живот.

Заменик министра спољних послова Алан Данкан је, упитан да ли ће Асанж бити изручен САД, рекао да га неће изручити Америци ако постоји могућност да се суочи са смртном казном. 

Скотланд јард је саопштио да је полицију позвао амбасадор у тренутку кад је Еквадор званично ускратио азил Асанжу. 

"Желео бих да захвалим Еквадору на сарадњи и Mетрополитен полицији на професионализму. Нико није изнад закона", рекао је британски министар унутрашњих послова Саџид Џавид.

Министар је рекао да се Асанж мешао у послове Еквадора, преко пријатеља који живе у тој држави. Рекао је да су међу њима и два руска хакера.

На снимку који је објавио РТ види се како неколико мушкараца држи Асанжа и угурава га у комби, док он на себи има лисице, а у рукама држи неки предмет, који изгледа као књига. Асанж изгледа непрепознатљиво и знатно старије.

Интерполова потерница за Асанжом расписана је 30. новембра 2010. године, а 7. децембра Британци су га ухапсили на основу захтева Шведске. У тој земљи он је оптужен због наводних преступа сексуалне природе.

Од 2012. налазио се у Амбасади Еквадора у Лондону.

Асанж ће се сада наћи пред лицем правде у Лондону, а суд ће даље одлучивати о његовој судбини. 

Викиликс: Прекршено међународно право 

Викиликс је саопштио да је Еквадор нелегално укинуо азил Асанжу и да је прекршио међународно право.

Викиликс оптужује "моћне актере", укључујући америчку Централну обавештајну агенцију (ЦИА), за "софистициране напоре" да се Асанж дехуманизује, делегитимише и одведе у затвор.

Викиликс је на свом налогу на Твитеру објавио фотографију Асанжа, уз коју је написао да је "овај човек син, отац и брат", да је он освојио десетине новинарских награда и да је био номинован за Нобелову награду за мир сваке године од 2010.

Тај портал је, иначе, пре неколико дана најавио да ће Асанж бити "избачен" из Амбасаде и да је већ све договорено са полицијом.

Према наводим Викиликса, председник Еквадора одлучио је да избаци Асанжа јер је на сајту оптужен за корупцију и да је повезан са скандалом прања новца у офшор банкама.

Уз то, пише Викиликс, председник Еквадора је љут што је Викиликс објавио приватне фотографије његове спаваће собе, трпезарије и забаве на којој играју његова супруга и ћерке.  

Морено: Имамо гаранције Велике Британије

Председник Еквадора Лењин Морено каже да је његова земља добила гаранције Уједињеног Краљевства да Асанж неће бити испоручен земљи која би могла да га осуди на смртну казну.  

"У складу са нашом јаком посвећености људским правима и међународном закону, затражио сам од Велике Британије да гарантује да Асанж неће бити изручен земљи у којој би био изложен мучењу или суочен са смртном казном", рекао је Морено у снимку постављеном на Твитеру.

"Британска влада је потврдила то писмено, у складу са својим одредбама", додао је Морено, пренела је агенција Ројтерс.

Како је рекао председник Еквадора, његова земља укинула је азил Асанжу након што је он више пута прекршио међународне конвенције.

Бивши председник Еквадора Рафаел Кореа, који је био на челу државе у време када је Асанж добио азил, сматра да је Морено највећи издајник у историји Латинске Америке.

"Он је корумпиран, а ово што је урадио је злочин који човечанство никада неће заборавити", написао је Кореа на Твитеру

Биографија Џулијана Асанжа

Рођен је јула 1971. године у Таунсвилу, Квинсланд, Аустралија, граду смештеном на североисточном приобаљу Аустралије.

Наводно се чак 37 пута селио са мајком и браћом до 14. године. И такав начин живота као да је постао његова судбина. Као бескућник пропутовао је Азију, а живео у Кенији, Танзанији, Белгији, Швајцарској и на Исланду.

Променио је низ школа и факултета. Студирао физику, математику, филозофију, чак и неурологију.

Рано се заинтересовао и за рачунарство. Већ у шеснаестој години био је оснивач хакерске групе "Међународни подривачи".

Како је инсистирао у потоњим објашњењима, имали су строг кодекс који је подразумевао да је недопустиво разарање система у који су успели да провале, као и ма каква промена нађених података.

Хапшен је још као тинејџер због упада у системе универзитета, телекомуникационе компаније "Нортел", чак и Пентагона и Насе. 

Тек када се појавила његова биографија негде на самом крају 2010. године, на шта је Асанж био приморан како би олакшао финансијске прилике, постало је јасно да је он чувени хакер Мендакс, чији је животни пут описан у књизи Сјулет Драјфус "Андерграунд".   

О Викиликсу  

Асанж је Викиликс основао 2006. године, а са радом је почео јануара 2007. године. Оснивач је описује као "Википедију без цензуре".

За сајт се глобално сазнало 28. новембра, када је Викиликс обелоданио више од 251.000 дипломатских депеша, односно преписку између Стејт департмента и дипломатских представништава САД широм света.

Тај материјал садржао је чак 40 одсто поверљиве грађе, а више од шест одсто тајних докумената.

Сајт Викиликс дневно је обелодањивао 10.000 страница докуманата, дипломатских депеша које се од тада нису скидале са насловних страна новина широм света, од "прљавих послова" у светској дипломатији, па до злочина, или трачева.

Тако је обелодањена грађа о убиствима у Кенији, потом одлагању отровних материја на тлу Африке, компромитујућа преписка банака, материјали о дејствима САД у Ираку, Авганистану, или о приликама у Гвантанаму.

За свој рад Асанж је примио многе награде и признања. 

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво