Европска војска – утопија или потреба ефикасније одбране

Идеја о стварању европске војске није нова, али јесте њена улога да Европу брани од Кине, Русије и Америке. Тако је види француски председник Емануел Макрон. Стварање европске војске подржавају и Ангела Меркел и Владимир Путин, док први човек Америке свакодневно негодује на "Твитеру". У међувремену, реагује и први човек НАТО-а, сматра да европска одбрана не сме да се јача на штету Алијансе.

"Музика будућности која већ свира, али је многи Европљани не чују" – тако је европску војску пре две године најавио Жан Клод Јункер. Те ноте, чини се, чује француски председник, и поново покреће идеју о заједничким снагама.

"Ја не верујем много у ту идеју јер су ту потребни озбиљни потреси. А поготово сада када одлази Ангела Меркел и када Макрон износи ту идеју да би на некин начин преузео штафету, вођство ЕУ", сматра Љиљана Смаиловић.

Од актуелног носиоца штафете – подршка сарадњи у области одбране.

"Морамо да радимо на томе да једног дана створимо праву европску војску. Јункер је пре неколико година рекао да ће она показати свету да више неће бити рата у Европи. И не говорим ништа против НАТО-а – ми можемо добро да се допуњујемо", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Не мисли тако и Доналд Трамп. Најпре је иницијативу француског колеге схватио као увреду, потом тражио да Европа плати удео у НАТО-у. Неколико дана касније парафразира слоган који га је довео на чело Америке.

"Учините Француску поново великом!", написао је Трамп на Tвитеру.

Затегнуте односе на релацији Бела кућа – Јелисејска палата упућени тумаче речником политичког рејтинга: непопуларни Макрон против непопуларног Трампа.

"Али се нападом на Трампа, што експлицитним, што имплицитним, могу добити поени у Европи. И Макрон то зна, према томе не можете политички никако да изгубите ако гурате идеју европске војске", објашњава Смаиловићева.

Та војска, према речима стручњака, требало би да повећа ефикасност европске одбране.

"Основни проблем је што има јако пуно преклапања, истоветних јединица, истоветне опреме и циљ целе ове реформе је да се избегну та преклапања", сматра Игор Новаковић из Центра за међународне и безбедносне послове.

Остаје питање како би европске државе које безбедност већином штите под окриљем Алијансе одбрану пребациле на континент.

"То значи функционисање у оквиру НАТО-а, међутим, европска и војска и одбрана која би била утемељена на европској одбрамбеној индустрији", каже Новаковић.

"И Макрон је потпуно у праву када каже да, ако издвајамо више из буџета, нећемо куповати од вас оружје, боље да развијамо своју индустрију и да правимо своју војску", каже Смаиловићева.

Далеко из перспективе Брисела, још даље из правца Београда који тежи Унији. Председник Србије идеју коментарише у контексту војне неутралности.

"Наш је посао да имамо нашу војску све снажнију. Наш је посао да имамо нашу земљу све снажнију. И да бринемо о себи и да не чекамо ни од кога помоћ и подршку", рекао је председник Александар Вучић.

Војни буџети чланица Уније у збиру не достижу ни половину новца који Америка издваја у те сврхе. Оне које су уједно и чланице НАТО-а, у обавези су да издвајају два одсто БДП-а за безбедност. Многе, међутим, то још не чине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво