Макрон: Европи потребна права европска војска

Француски председник Емануел Макрон наводи да Европа неће моћи да се брани без "праве европске војске".

"Морамо да имамо Европу која ће моћи да се брани, не само ослањајући се на САД", поручио је Емануел Макрон у интервјуу за канал Европа 1.

Макрон је рекао да је потребна "снажна и суверена Европа" да би се одбранили европски интереси против Кине, Русије, "па чак и САД", као и "интернет гиганата", пренела је агенција Блумберг.

Француски председник је поручио да жели да окупи проевропске покрете на изборима за Европски парламент следеће године, упозоривши на пораст национализма у Европи.

"Свуда у Европи национализам је у порасту. Они играју на карту страха других, желе да затворе границе. Само зато што су изабрани, не значи да не могу да се борим против њихових идеја", нагласио је Макрон.

Сматра да повлачење САД из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета представља претњу по европску безбедност.

"Када видим како пре неколико недеља амерички председник Доналд Трамп каже да ће Вашингтон да се повуче из важног споразума о разоружању који је, да вас подсетим, потписан после дубоке ракетне кризе у Европи средином 80-их година прошлог века, мени је јасно да је у том случају главна жртва Европа и њена безбедност", рекао је француски председник, наводи Тас.

Додао је да руске акције у билизи европских граница "могу бити претеће", али и истакао да се залаже за дијалог са Москвом.

"Желим да развијем искрен дијалог са Русијом, која је европска сила. То је земља коју поштујем", рекао је Макрон.

Констатује да "живимо у опасном свету" и да смо сведоци "све већег броја сукоба".

"Ипак, не треба дозволити да страх превлада. Треба да схватимо ко смо и кроз који период пролазимо", рекао је француски председник.

Указао је на сличност садашње ситуације у Европи и оне из 30-их година прошлог века.

"Два фактора подсећају на тај период, а то су чињеница да нас је погодила велика економска и финансијска криза, као и растући национализам", навео је Макрон.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво