Ким и Мун заједно на светој планини у Северној Кореји

Јужнокорејски председник Мун Џае Ин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посетили су кратер на врху вулкана који се сматра светим у Северној Кореји.

У дугачким капутима и у пратњи својих супруга, Ким и Мун су се ухватили за руке подигавши их увис док су се фотографисали испред језера на планини Паекту, до којег су се заједно пребацили жичаром, преноси АП.

Последњег дана Мунове посете суседној земљи ради разговора о нуклеарним тензијама и другим међукорејским питањима, Мун је рекао да би односи између две Кореје требало да се побољшају како би више Јужнокорејаца могли да посети вулкан.

Ким је изјавио да је планина Паекту постала "предмет чежње" Јужнокорејаца, али и Севернокорејаца који живе изван земље.

Мун: Одбацимо непријатељство, ујединимо се

Јужнокорејски председник је претходно одржао говор у Пјонгјангу, обративши се хиљадама Севернокорејаца са позивом на окончање 70-годишњег непријатељства и изградњу будућности мира и просперитета.

"Живели смо заједно 5.000 година, а одвојено 70 година. Сада предлажем да у потпуности одбацимо непријатељство из протеклих седам деценија и направимо велики корак напред ка миру, како бисмо поново постали једно", поручио је Мун, преноси АП.

Мун и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун су са супругама у среду увече присуствовали масовним играма "Славна земља" на стадиону у Пјонгјангу, гледајући складни наступ хиљада извођача.

Јужна Кореја је саопштила да су ове игре привукле око 150.000 гледалаца.

Мун Џае Ин вратио се у Сеул после тродневне посете, а локални медији су објавили снимке на којима се види како авион, којим је Мун путовао, слеће на војни аеродром у близини Сеула.

Очекује се да ће Мун одржати конференцију за новинаре поводом посете Северној Кореји, преноси АП.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво