Шта се очекује од сусрета Трампа и Путина

Ближи се сусрет који с нестрпљењем очекују не само у Русији и Сједињеним Америчким Државама већ у целом свету. Шта ће сутра у Хелсинкију рећи Путин и Трамп, хоће ли бити договора или надмудривања, и да ли ће ставови о најтежим светским питањима бити бар мало ближи – на та питања се чекају одговори.

Овога пута, Хелсинки, престоница Финске, изабрана је из логистичких разлога, али Хелсинки није први пут место сусрета америчких и руских, односно совјетских председника. Већ је био домаћин Брежењеву и Форду, Горбачову и Бушу, Јељцину и Клинтона. Сутра ће, у можда једнако сложеним околностима, дочекати Путина и Трампа.

"Имам НАТО, имам Велику Британију, која је некако у превирању, и имам Путина. Искрено, Путин би могао да буде најлакши од свих, ко би рекао", поручио је Доналд Трамп.

Ни пријатељ, ни непријатељ, Трамп је Путина пред полазак на европску турнеју ставио у трећу категорију.

"Што се мене тиче, конкурент", каже амерички председник.

Из конкурентске Русије очекују разговор о важним питањима.

"Надамо се отвореном разговору и целом спектру питања која подривају односе наше две земље", каже шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров.

Укључују и Сирију. Си-Ен-Ен наводи да се Трамп нада договору с Путином, који би омогућио брзо повлачење америчких трупа из Сирије.

"Сада је већ прилично извесно да ће сиријски председник Асад остати и након што непријатељства буду завршена, питање је да ли би такав договор Трамп могао да прода америчком јавном мњењу јер се прича да он мора да напусти у сваком сценарију место председника. Русија је већ ставила до знања да Асада сматра савезником и врло тешко ће од тога одустати", каже Младен Лишанин са Института за политичке студије.

На агенди се неће наћи Крим, тако барем тврди Кремљ. Због Крима је Русија под санкцијама САД и ЕУ.

За Америку јака карта, тако тврде, није Асад, него Иран. За Џона Болтона, саветника председника, то је кључно питање.

"Добар део људи у америчкој администрацији, укључујући самог председника. интимно не види велики проблем у Криму. Они су свесни да Америка ту нема безбедносни интерес, и заинтересовани су за Блиски Исток и Иран, који им је спољнополитичка бољка од краја 70-их. Крим не може да буде тема самита у смислу у коме би сад поставили ултиматум као НАТО, али може да буде тема као предмет међународне политичке трговине, тако што би САД, не експлицитно, признала руске интересе на Криму, а добила руску подршку у неким другим областима", сматра Лишанин.

Богдан Стојановић са Факултета политичких наука од овог самита не очекује много.

"Мислим да ће главна тема бити растерећење Русије, смањење санкција према Русији, а Трамп ће да га искористи као средство застрашивања европских савезника, који не улажу довољно", каже Стојановић.

Ефекти састанка знаће се у дану сусрета, али и читати у заједничкој декларацији која се спрема. Две стране су, по старој дипломатској пракси, већ размениле нацрте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво