Кина инсталирала ракетне системе у Јужном кинеском мору?

Америчка новинска мрежа Си-Ен-Би-Си наводи, позивајући се на изворе блиске обавештајним круговима САД, да је Кина инсталирала системе противбродских крстарећих ракета и ракета земља-ваздух на три своје испоставе у Јужном кинеском мору.

Уколико се потврди, овај потез би означио прво распоређивање кинеских ракета на острвима Спратли, на које права истиче и неколико азијских земаља, оцењује Ројтерс.

Кинески званичници, за сада, нису одговорили на захтев за коментар.

Си-Ен-Би-Си се позива на неименоване изворе који тврде да су, према америчким обавештајним проценама, ракете распоређене на гребену Јонгшу (гребену Ватреног крста), гребену Суби и гребену Меиђи, у протеклих 30 дана.

Министарство одбране САД, које се противи инсталирању војних објеката на испоставама које је Кина изградила у Јужном кинеском мору, такође је одбило да коментарише с тим у вези.

Кина, иначе, није помињала никакво ракетно распоређивање, али тврди да су њени војни објекти на ахрипелагу Спратли чисто одбрамбене природе.

Прошлог месеца је амерички адмирал Филип Дејвидсон, који је норминован за команданта америчке Пацифичке команде, рекао да су кинеске "истурене оперативне базе" у Јужном кинеском мору, по свој прилици, завршене.

"Само још недостају распоређене снаге, и Кина ће онда моћи да свој утицај шири хиљадама километара ка југу и да пројектује моћ дубоко у Океанију", рекао је тада Дејвидсон.

Како је закључио, Кина би могла да те базе користи за оспоравање регионалног присуства САД и "лако би могла да надмаши војне снаге свих других земаља које такође полажу право на Јужно кинеско море".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво